Президентът Румен Радев изнесе слово по повод 186 години от

...
Президентът Румен Радев изнесе слово по повод 186 години от
Коментари Харесай

Румен Радев: Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България

Президентът Румен Радев изнесе слово във връзка 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения протест – заря на площад " Васил Левски " в Карлово.

" Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния наследник на България. Неговият земен път няма да е дълъг, само че делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще трансформира вечно цялостен един народ ", сподели той.

В безконечната зима на османското иго дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата, сподели президентът. Той акцентира, че Апостолът е обрекъл живота си на родината, с цел да слее стремежите за нейното избавление в обща национална гражданска война.

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че против задружните старания на народа ни не може да противостои и най-силната буря, сподели Радев. Той акцентира, че единен, народът ни може да прекатурва времето и да кове самичък бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония. 

Изправил растеж над епохата, Левски овреме осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното реализиране не завършва битката, сподели президентът. По думите му същинската битка на Левски е била да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достолепие в темелите на новата българска държавност.

Радев добави, че Левски ще продължи да ни демонстрира, че свободата е постижима единствено, в случай че бъде съзнателен избор, че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, само че и най-силният честен завет на Апостола, който не оставя място за примирие и ни задължава да я следваме. И по пътя към построяването на демократична, мощна и почтена страна българите знаят, че колкото и сложен да е той, паралелно с тях вечно ще крачи и Апостолът на българската независимост, сподели президентът. Според него всяко потомство наследява своя дълг да преоткрива Левски и съизмерва делата си с неговите завещания. " Защото тествания и стихии са отредени всекиму, само че историята на Отечеството се написа единствено един път ", сподели още Радев.

И през днешния ден за нас Левски е тази персона, която ни дава сили в това мъчно, динамично време, когато би трябвало още веднъж да търсим пътя на България, сподели в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той цитира мемоари на войводата Панайот Хитов, който написа за Левски: " той беше невероятен, самоуверен и не кусваше нито вино, нито ракия, нито пушеше, само че имаше една едничка пристрастеност - освобождението на Отечеството и старите национални песни, които той майсторски пееше ".

Държавният глава одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. На площад " Васил Левски ", с цел да отдадат респект на Апостола, бяха представители на държавната и локалната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди жители и посетители на Карлово. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя. Честванията приключиха с тържествена заря, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР