Президентът Румен Радев изнесе лекция пред преподаватели и студенти от

...
Президентът Румен Радев изнесе лекция пред преподаватели и студенти от
Коментари Харесай

Радев: Губим златния час в Спешната помощ, държавата трябва да се върне при хората

Президентът Румен Радев изнесе лекция пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив на тематика " Здравеопазването в Плана за възобновяване и резистентност - акценти “, оповестяват от Plovdiv24.bg.Събитието бе част от обичайното за академичната общественост на университета тържествено отбелязване на Деня на националните будители – 1 ноември. То се организира в конферентна зала " Тракия “ на хотел " Рамада Пловдив Тримонциум “ при прецизно съблюдаване на здравните ограничения.

" Радвам се, че тази среща най-сетне ще се състои. Нямам упоритостта да експортирам лекция пред хора, които са представители на една толкоз комплицирана област от човешкото знание. Тук съм да ви поздравя с празника на националните будители. Този неповторим за света празник. "

" Здравето е основен фактор, без който не може да се развива нито една друга социална област. Кризата с ковид ни подтикна да преосмислим смисъла на нашето здраве. Сигурен съм, че всичко това, което става през последната година-две, ще докара до ускорение на процеса на промяна на модела на опазването на здравето. Този развой изисква изчерпателен експертен разбор. Накъдето и да се върви, не може може да реализираме амбициозни национални цели без дейно опазване на здравето. То изисква доста средства. Може да ни даде доста направления и разновидности ", разгласи президента.

" На първо място е незабавната здравна помощ. Ние губим от така наречен златен час. Разработва се плана за незабавна помощ от въздуха. Ние сме единствена страна в Европейски Съюз, която няма такава незабавна помощ. Например в Словакия - за една години има хиляди медицински полети по въздух. А е единствено страна с 4 милиона с население. Предвидена е нова осведомителна платформа за незабавна помощ. "

" Следващият план е създаване на 10 високотехнологични районни центъра, така наречен строук центрове. Те са за лекуване на мозъчно заболяване. По този метод ще се избавят човешки животи и ще се предотвратява инвалидизация. "

" Друг значим план касае връщането на страната при хората. Много хора от дребните обитаеми места алармират, че нямат никаква здравна помощ - нямат сестра, лекари и фелдшери. Ще се изградят 390 амбулатории за доболнична помощ в тези места ", казо още той
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР