Президентът Румен Радев иска повторен дебат за изтребителите F-16 и

...
Президентът Румен Радев иска повторен дебат за изтребителите F-16 и
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Президентът иска повторен дебат за изтребителите F-16

Президентът Румен Радев желае още един спор за изтребителите F-16 и българското общество да бъде осведомено защо тъкмо ще бъдат изразходвани средствата. Това съобщи основният секретар на президента Димитър Стоянов в студиото на „ Тази сутрин”, откакто Комисията по защита отхвърли ветото на президента по 4-те контракта за самолетите.

По думите му, ръководещите и депутатите в Народното събрание желаят да ратифицират договорите по „ бързата процедура – без диспути и превръщане на внимание върху скритите разходи”.
Президентското несъгласие за F-16 падна на отраслова комисия 13 депутати гласоподаваха "за " наново одобрение на договорите, а 7 бяха "против "
„ Може би са притиснати от периодите, може би и с това, че няма да бъдат оповестени задачите контракти за покупка – българското общество няма да бъде известено какво се получава. Скрити разноски несъмнено ще има – никой не приказва за превоз. Това съоръжение, което ще бъде създадено в Съединени американски щати би трябвало да бъде превозено до България”, сподели основният секретар на президента.

Според Стоянов, другият проблем при покупката е орязаният пакет на изтребителите. По думите му самолетите нямат въоръжение за нанасяне на прецизни удари въздух-земя.
Президентът: Парите за F-16 не са на премиера или държавното управление, а на българските жители Скритите разноски може да тежат на българските държавни управления за десетилетия напред, предизвести Румен Радев
„ Това въоръжение ще бъде добито на по-късен стадий, само че тук не става въпрос единствено за въоръжението, а и за образованието на техническия и летателния състав, придобиване на инсталация – това са скрити разходи”, добави още той.

Секретарят на президента разясни, че изискванията по договорите са годни до 4-5 септември тази година. Според него договарящите по договорката е трябвало да предоговорят крайните периоди.

„ Съгласно договорите за ратификация, има условие за създаване на профилирана инфраструктура за предпазване на специфична инсталация и тя ще бъде одитирана американска страна – какъв брой одита ще бъдат направени, какъв брой разноски ще има”, уточни Стоянов и добави, че по груби сметки това ще коства на бюджета към 100 млн. лева
Горанов: Лицемерно ще е в идващите дни да забележим и несъгласие върху бюджета (ВИДЕО) Той добави, че не е правилно, че липсва спор по тематиката за F-16
Димитър Стоянов съобщи, че в случай че въоръжението се закупи в този момент, то ще бъде на по-ниска цена и нищо не пречи то да бъде доставено след време. Той добави, че има клаузи в договорите, които могат да се трансформират едностранно от американска страна.

„ Една от тях е цената, другата е периодите за доставка. Това е подписано като контракт от преговорните екипи”, добави секретарят на президента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР