Президентът Румен Радев иска да чуе премиера Кирил Петков защо

...
Президентът Румен Радев иска да чуе премиера Кирил Петков защо
Коментари Харесай

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Президентът Румен Радев желае да чуе премиера Кирил Петков за какво желае привикване на КСНС за Северна Македония. Това стана ясно от коментара на президента пред медиите преди посрещането ба мощите на Кирил и Методий. Държавният глава няколко пъти отклонява отговор на въпрос в последна сметки ще свика ли Консултативен съвет по национална сигурност по тематиката Северна Македония, както го прикани министър-председателят в петък. От думите на президент стана ясно, че няма желание да прави това, защото не вижда към каква обща позиция би трябвало да се реализира.

Според Румен Радев такава има и ръководещите би трябвало тясно да се придържат към формалната българска позиция за югозападната ни съседка и към желанието на българите и тук, и в Северна Македония. Освен това, по мнението му, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз, толкоз по-лесно ще ни е във вземането на решения. КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене общо решение в името на значима национална цел, разясни президентът Радев. Затова той желае да чуе министър председателят нарушен ли е разговорът в обединението. Ако това е по този начин, съгласно президента, би трябвало да се видят аргументите за това.

Освен това той чака от Кирил Петков да разбере има ли напредък от страна на РСМ по пътя й към пълноправно еврочленство, има ли смяна от страна на нашите европейски сътрудници. Румен Радев даде обещание да оказва помощ на македонците да се освободят от оковите на югославското минало. България има потребност от непоклатимост, само че и от бистрота и праволинейност в ръководството, отсече президентът. Няма пазарлък за човешките права, изясни още той за диалога си с френския президент Еманюел Макрон. Радев го поздрави за неговото визионерство и храброст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР