Президентът Румен Радев иска да бъде движеща фигура, заяви пред

...
Президентът Румен Радев иска да бъде движеща фигура, заяви пред
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: Радев иска да бъде движещата фигура в политиката на страната

Президентът Румен Радев желае да бъде движеща фигура, съобщи пред БНР Любомир Стефанов – учител по политически науки в Нов български университет, в коментар за консултациите на президента с партиите.

" Вече поредно и очевадно се натрапва желанието на президента да въздейства на вътрешната и външната ни политика. Вече непосредствено си разрешава да изяснява на политиците от евентуалната изпълнителна и законодателната власт, които отиват при него, по какъв начин той си показва нещата. Да не забравяме, че по Конституция президентът в България не е четвъртият ъгъл в триъгълника, а е синекурна служба за рязане на лентички и присъстване на почетни церемонии. Вчера дефинитивно видяхме по какъв начин той желае да бъде настояща и движеща фигура ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт ".

Вчера на съвещания при президента отидоха от " Демократична България ". Стефанов дефинира срещата като " лечебен сеанс ".

" По скоро видяхме някакъв доста чудноват лечебен сеанс, при който двете страни пред бракоразвод си споделят проблемите и се въздържаха единствено да се наругаят, само че бяха пък много остри в рецензиите си. В последна сметка напълно разумно е да стигнем до въпроса – за политика и политики по кое време ще си приказваме, откакто е ясно, че не се харесваме и то отдавна към този момент, " разяснява Стефанов.

По думите му Народното събрание е " провесен ", тъй като няма нито една партия, а даже 2 или 3, които могат да сформират болшинство. Той е безапелационен, че не може да отричаш правото на другите да реализират болшинство, само че би трябвало да има правила и поредност.

" Ако това обрисувало се болшинство, движещо доста противоречиви обговаряния до този миг на Избирателния кодекс, а и освен, може да материализира управническа коалиция, дано го направи, само че цената, която ще заплати, мисля, че всички евентуални обвинени са наясно, че ще бъде чудовищна, " изясни политологът.

Любомир Стефанов уточни, че най-вероятно третия мандат ще бъде получен от " Български напредък ". Той изясни по какъв начин тази партия може да сплоти невъзможното все още.

" С бизнес метод, пренесен в политиката, т.е. прагматично договаряне по някакви цели, които са минималните допирателни. Това наподобява доста пожелателно и сякаш неприложимо в нашата родна политическа реалия. Тук всеки с всеки врагува, " разяснява Стефанов.

Това политическо говорене и предсказване в действителност не дават на гласоподавателите опцията сами да преценяват кое държавно управление е положително и кое – не, съобщи политологът.

" Факт е, че сме на време разделно още веднъж в политиката, тъй като преходът, както виждаме, май не е прогресирал доста, " разяснява той.

Според него всичко това води до още по-ниска изборна интензивност в България и никой нищо не прави, с цел да го предотврати.

Той изясни " хартиеното обединяване " като търсене на претекст, с цел да бъде провален процеса за съставяне на държавно управление.

" Точно това ще се отрази на изборната интензивност, което към този момент дискредитира дефинитивно в очите на жителите хартиената бюлетина и машините, " разяснява политологът.

Според Стефанов след връчването на първия мандат на ГЕРБ, те ще предложат състав на държавно управление, въпреки и проформа. От " Продължаваме промяната " пък ще си останат на досегашната теза и ще желаят да останат в съпротива, изясни Любомир Стефанов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР