Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков днес

...
Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков днес
Коментари Харесай

Радев: Трябва да впрегнем дипломатически усилия. Денков: Режимът в Москва търси победа срещу демокрацията чрез насилие

Президентът Румен Радев и министър председателят в оставка Николай Денков през днешния ден непряко още веднъж сблъскапа позиции по тематиката за войната в Украйна. Това стана на на националната конференция, отдадена на 20-годишнаната от приемането на България в НАТО и озаглавена  " Защото сме по-силни дружно “.  Форумът е под егидата на държавното управление в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, взаимно с Информационния център на Министерството на защитата, Атлантическия клуб в България и Софийския конгрес за сигурност.

" Трябва да създадем всичко допустимо да впрегнем дипломатически старания, с цел да има преустановяване на огъня, обновяване на разговора и търсене на мир, съгласно правилата на Организация на обединените нации и на интернационалното право ", повтори Радев своя известна позиция.

Тук той прочете и член 1 от Северноатлантическия контракт, който гласи, че „ Страните по Договора се задължават в сходство с Устава на Организацията на обединените народи да уреждат всеки интернационален спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по метод, който да не заплашва интернационалния мир, сигурност и правдивост, и да се въздържат в интернационалните си връзки от опасност със мощ или приложимост на мощ по какъвто и да е метод, несъответстващ с задачите на Организацията на обединените народи. “

" Заради това аз не одобрявам изявления на някои водачи, че е време да изпратим войски в Украйна, въпреки и на двустранна основа. Длъжни сме да оказваме помощ на Украйна, само че сме длъжни и да не позволяваме рискова ескалация и въвличането на всички нас в спора, което значи световен конфликт с непредвидими последици за човечеството ", сподели президентът. 

Членството на НАТО в днешни дни е на първо място отговорност към нашата лична сигурност и на съдружниците ни, а това значи създаване на съответни и модерни отбранителни качества, сподели още Румен Радев. Според него при започването на войната в Украйна плановете за рационализация на българските Въоръжени сили най-накрая са се задвижили с задоволително движение. 
 Николай Денков на форума. Снимка БТАПремиерът в оставка: Путин води война против демокрацията в Европа и в света
Врагът на Владимир Путин не е военната мощност на Запада и на НАТО, тъй като доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, разяснява Денков. И добави: " Режимът в Москва се бори против демокрацията и одобряването на нейните полезности ".

" Днес Путин води война не против мислени натовски армии, режимът в Москва търси победа против демокрацията посредством принуждение, всяване на боязън, разделяне, енергиен напън и корупция. Днес Путин води война против демокрацията в Европа и в света ", сподели още Денков. 

По думите му това, че " през днешния ден Кремъл води нападателна хибридна война против България, е директно доказателство, че в страната ни е победила демокрацията и съществена роля за това има присъединението на България към НАТО и Европейски Съюз ".

Няма по какъв начин да имаме икономическа, обществена, енергийна, здравна и управническа резистентност и непоклатимост без нужните гаранции за предпазване на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на България. А всичко това получихме с помощта на приемането ни в НАТО, сподели още Денков. 

Той уточни, че към този момент две години има съюзни сили на наша територия и акцентира, че това наличие ще се уголемява. По думите му това изпраща явен сигнал, че страната ни е предпазена и обезсилва всеки евентуален агресор.
И Радев, и Денков съгласни какъв брой е значимо участието на България в НАТО
Президентът: Присъединяване към пространство на споделени демократични полезности, независимост и мир

" Присъединяването ни към този най-мощен боен съюз на нашето съвремие - НАТО, е в действителност и присъединение към едно пространство на споделените демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на закона ", счита Радев.

Президентът уточни, че са положени висши старания на генерации държавници, политици, дипломати, военни и общественици за участието на страната в НАТО. 

" Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, доста бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде извънредно сложен и нескончаем. Ние не покривахме редица извънредно значими критерии и стандарти, макар че бяхме признати.

Фазата по политическата интеграция завърши относително бързо, с помощта на отличната работа на нашите политици и дипломати, само че етапа по военно-политическата интеграция изисква доста старания, запаси и към момента ги изисква в още по-голяма степен ", добави Радев, който преди да бъде определен за президент беше шеф на Военновъздушни сили.
Денков: Днес Алиансът е поръчител за сигурността над 1 милиарда жители
Разширяването на НАТО е всъщност разширение на демокрацията, на мира и сигурността. Това сподели министър председателят в оставка Николай Денков на конференцията. 

" Днес Алиансът е поръчител за сигурността над 1 милиарда жители ", означи той.

" НАТО сподели, че може да се приспособява сполучливо към провокациите пред сигурността.. Съюзната мощ е най-мощното обръщение за евентуалните агресори. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни ", добави Денков. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР