Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни,

...
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни,
Коментари Харесай

Йотова: Президентът и премиерът са различни, но работят за това България да изглежда добре отвън

Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов са доста разнообразни, само че това, което виждам в този мандат е голямото предпочитание страната ни да наподобява добре на открито. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са точно в тази посока. Това съобщи в студиото на „ Тази неделя ” вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Не изглеждаме добре на открито и продължаваме да не изглеждаме добре – с този механизъм, който ни следи 10 година за корупция, за правосъдната промяна. Отдавна съм споделила, че този механизъм е неработещ ”, уточни тя.

Евромониторингът беше натрапен като изискване България и Румъния да влязат в Европейски Съюз преди да са изцяло подготвени за участие. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към унищожаване на инспекциите, до момента в който за нас сериозните евродоклади не престават и в тях се обрисуват политическите зависимости в правосъдната система. В същото време огромна част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас желаят мониторингът да бъде отстранен.

Тази заран Йотова се разгласи срещу основаването на нов антикорупционен орган: „ Това, че се основава всякога нова конструкция, не значи, че сме повишили успеваемостта. Трябва да се постави ред в отминалостта на делата, предписанията и наказванията да се извършват – не толкоз организационна, колкото съдържателна промяна ”.

Въпреки това тя уточни, че работи доста добре с правосъдния министър Цецка Цачева по области като българското поданство и помилванията.

Йотова се изрече ласкаво за новия претендент за българския еврокомисар Мария Габриел. Наричайки я единствено по малко име, тя беше безапелационна, че „ цифровият ” сектор в Европейска комисия не е незначителен. „ През 2014 година, когато се формираше Европейската комисия, един от първите цели на Юнкер беше цифровият пазар ”, акцентира вицепрезидентът.

По думите й Габриел има тежка задача – да довърши започнатото от Гюнтер Йотингер, да предложи своя визия и да работи в синхрон с други двама еврокомисари, само че ще се оправи. „ Познавайки работата на Мария, считам, че няма да не помни страната си, както правеха предходните еврокомисари ”, акцентира Йотова.

Илияна Йотова изрично се разгласи за отдръпване на Бетина Жотева от Съвет за електронни медии поради абсурда с отправените против публицист закани. На „ Дондуков ” 2 не са проверявали дали е допустимо да отдръпват Жотева и с кого да я заменят. Разговори по тематиката предстоят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР