Президентът Румен Радев и полският му колега Анджей Дуда обсъдиха

...
Президентът Румен Радев и полският му колега Анджей Дуда обсъдиха
Коментари Харесай

Полша може да съдейства за поддръжката на българските МиГ-29

Президентът Румен Радев и полският му сътрудник Анджей Дуда разискаха през днешния ден в София партньорството сред София и Варшава в области от съвместен интерес, както и съдействието в областта на защитата, изключително рисковете пред страните от Източна Европа поради войната на Русия в Украйна. Дискутирана бе и опцията Варшава да спомага за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.

" Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания ", съобщи след срещата Румен Радев.

Държавният глава напомни, че България би трябвало да гради личен защитителен потенциал:

" България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса без действителни и модерно оборудвани качества ".

Полша от своя страна заделя повече за защита. Освен близо 50 изтребителя Ф-16 страната чака доставка и на машините Ф-35. Държавите от района поддържат и съветско въоръжение в полза на националната защита.

" МиГ-29 в Полша и Словакия и МиГ-21 в Румъния. Казвам го неслучайно, тъй като годините наред неглижиране на проблемите на защитата на България доведоха до избран недостиг на качества ", съобщи Румен Радев.

И акцентира, че изключително сериозен в България е въпросът за изтребителната авиация поради моторите на МиГ-29 и забавянето на доставката на платените от страната ни Ф-16:

" Ако ние не предприемем незабавно неотложни ограничения, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация ".

Полша е подготвена да спомага за поддръжката на изтребителите МиГ-29.

" Експертни екипи да обсъдят опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и военновъздушни сили ", уточни Радев.

Вчера полският президент беше в Молдова, а през днешния ден, след България, ще посети и Румъния. Полски медии оповестяват, че пътуванията на Дуда в Кишинев, София и Букурещ са част от консултациите, които полският водач организира преди срещата на върха на НАТО в Брюксел този четвъртък и идния по-късно диалог с американския президент Джо Байдън във Варшава.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР