Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис

...
Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис
Коментари Харесай

Румен Радев и Клаус Йоханис отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София

Президентът Румен Радев и президентът на Румъния Клаус Йоханис отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец в София. Румънският президент е на публично посещаване в страната ни по покана на Румен Радев. Българският държавен глава посрещна Йоханис с публична гала на пл. „ Св. Ал. Невски “. Знамето на Румъния е издигнато пред постройката на президентството поради визитата на Йоханис.

 

Темите за енергийната, икономическа и транспортна съгласуваност, както и общата вероятност за присъединение към Шенген ще бъдат във фокуса на визитата на Клаус Йоханис в София. 

 

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство.

 

" Документът планува усилване на двустранния политически разговор, поощряване на икономическия продан и трансграничното съдействие, възстановяване на свързаността и инфраструктурата сред двете страни, поощряване на планове, отдадени на развиването на Дунавския район, възстановяване на енергийната сигурност, поощряване на зелената сила, съдействието в региона на европейските въпроси и на защитата и сигурността в подтекста на многочислените компликации, породени от нападателната война на Русия против Украйна ", съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

___

На 27 януари 1992 година  в София в резиденция „ Бояна “ президентите на България и Румъния Желю Желев и Йон Илиеску подписват Договор за другарство, съдействие и добросъседство сред България и Румъния, с който се заменя Договорът за дружба, съдействие и взаимна помощ от 19 ноември 1970 година, показва информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

 

На 14 и 15 април 2003 година на двудневно държавно посещаване в София идва президентът на Румъния Йон Илиеску.  В Съвместно заявление, подписано от президентите България и Румъния Георги Първанов и Йон Илиеску, е дадена висока оценка на положението и вероятностите на българо-румънските връзки в политическата, икономическата и културната област. В резиденция „ Бояна “ двамата президенти откриват Българо-румънския бизнес конгрес, в който вземат участие 18 представители на румънски компании. По време на форума е подписано Споразумение за основаване на Българо-румънски бизнес съвет сред Българската търговско-промишлена палата и Търговско промишлената палата на Румъния.  

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР