Президентът Румен Радев е призован да даде право на убежище

...
Президентът Румен Радев е призован да даде право на убежище
Коментари Харесай

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

Президентът Румен Радев е свикан да даде право на леговище на съветския жител Алексей Алчин, с цел да спре течащата процедура по екстрадиция му в Русия.

Апелът е насочен с отворено писмо, което е подписано от публицисти, академични преподаватлеи и общественици след първоинстанционното решение на съда във Варна да утвърди връщането на Алчин в Русия макар митингите.

Сред създателите на писмото са Огнян Минчев, Красен Станчев, Михаил Иванов, Стефан Дечев, Владимир Йончев, Горан Благоев и други

В писмото си до Румен Радев те показват, че Алечин живее в България от към 5 години, има българска персонална карта, непрекъснат адрес и работа, като тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. Той е стимулирал решението си да напусне Русия с това, че е получил информация, че ще стане обект на репресии поради бизнеса си.

През февруари 2022 година Алчин взе участие в антивоенния митинг във Варна, когато възпламенява съветския си паспорт в символ на противоречие с нашествието в Украйна.

" Два дни след протестния акт във Варна руснакът е известен от българските управляващи, че е обект на интернационално търсене и Москва е изпратила публично искане за екстрадицията му ", показват създателите на апела към Радев.

Те показват, че още през март 2022 година в съвета на европейските министри на правораздаването и вътрешните работи е изразена обща позиция на страните от Европейски Съюз, че " дейностите на Русия съставляват толкоз съществено нарушаване на интернационалното право и интернационалните съглашения, че оправдават избора на доста страни членки данеразглеждатискания от Русия и Беларус за съдействие по наказателно правни въпроси, като си резервират правото на преценка за всеки обособен случай ".

Алексей Алчин е изискал политическо леговище през юни в България, откакто е бил арестуван от Министерство на вътрешните работи - досега молбата му още няма отговор, а правосъдната процедура за екстрадицията е пред обжалване пред последна инстанция.

" Ние сме безапелационни, че изгонването на съветския жител Алчин ще бъде сериозен удар по престижа на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съдружник на процеси по тъпчене на човешките права, обезвреждане на неуместните свободни жители и политическа разпра.

Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето пълномощие по член 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите леговище на Алексей Алчин ", упорстват създателите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР