Президентът Румен Радев е предложил провеждането на експертни срещи, на

...
Президентът Румен Радев е предложил провеждането на експертни срещи, на
Коментари Харесай

Радев иска експертни срещи за приемането ни в Шенген

Президентът Румен Радев е предложил провеждането на експертни срещи, на които да бъдат обсъдени изразяваните от Нидерландия резерви за приемането на България и Румъния в Шенген, заяви пресслужбата на президента. Предложението се съдържа в писмо до премиера Марк Рюте, което е едно от писмата, изпратени от Радев " до водачите на страните - членки на Европейски Съюз ".

" Готови сме да предоставим спомагателна информация и да отговорим на опасенията, които Нидерландия може да има във връзка с готовността на България за присъединение към шенгенското пространство ", показва още в писмото си президентът Румен Радев, допълват от пресслужбата с допълнение, че Радев бил провел " лични диалози на последните две съвещания на Европейския съвет " с Рюте.

В писмата, представени от " Дневник ", той призовал европейските водачи " да зачитат достиженията на България и Румъния за приемането на двете страни в Шенген " и " още веднъж откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това обилни финансови, механически и човешки запаси ".

В тях също по този начин се припомня за " неведнъж заявяваното от Европейската комисия и от Европейския парламент самопризнание за готовността на България да се причисли към Шенген ", в това число резолюцията от 18 октомври на Европейският парламент.

Радев също по този начин подчертал: " Ефективният граничен надзор реализиран от България, е доказан от специалистите на Европейски Съюз по време на полевата им задача в България на 12-13 октомври. " Докладът на тази задача не е обществен.

Президентът изразил убеденост, че на идното през декември съвещание на Съвета по правораздаване и вътрешни работи България и Румъния ще получат поддръжка от водачите на останалите страни - членки на Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР