Президентът Румен Радев е получил още днес предложението на Висшия

...
Президентът Румен Радев е получил още днес предложението на Висшия
Коментари Харесай

Радев отговори на Борисов за самолетите

Президентът Румен Радев е получил още през днешния ден предлагането на Висшия правосъден съвет (ВСС) да освободи от служба основния прокурор Сотир Цацаров. Оставката на Цацаров бе гласувана единомислещо по-рано през днешния ден на пленума на Висш съдебен съвет.

" Предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на декрет ", съобщи сбито пред публицисти Радев, само че не посочи в какви периоди ще издаде указа.

Цацаров беше освободен през днешния ден месец преди да изтече мандатът му, с цел да оглави Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

В диалог с медиите президентът разяснява и репликата на премиера Бойко Борисов по собствен адрес. Вчера Борисов сподели за Радев: " Не го харесвах като началник на Военновъздушни сили. Как падаха самолети и хеликоптери разследване на неговата работа ".

" Аз не съм пълководец на страната. Аз съм държавен глава. Този, който разпределя бюджета, ръководи действително стопанската система и всички останали браншове. Но като пълководец аз съм посочил, че с минимални старания може да се реализира оптимален резултат ", отговори през днешния ден Радев.

Държавният глава участва на празника на Софийския градски съд, който означи 60 години от основаването си. В приветствената си тирада президентът акцентира, че този празник е важен освен за магистратите и чиновниците на съда, само че и за правораздаването в България. " Не би трябвало да забравяме, че най-важното за нашето бъдеще е да имаме мощен, способен и самостоятелен български съд, тъй като върховенството на правото е в основата на демократичната страна. Защото точно от него зависи да имаме свободна социална среда, която да подсигурява прогресивно развиване на всички останали браншове ", съобщи Радев.

" Трябва като общество и страна да преосмислим отношението си към българския съд и да го поддържаме ", акцентира президентът в словото си.

На тържеството участваха членове на Висшия правосъден съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков и доста магистрати.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов поздрави както ръководителя на съда Алексей Трифонов, по този начин и чиновниците. " Имало е време, през което градските и национални съдилища се образували със заповед на министъра на правораздаването. Това време от дълго време е минало. Радвам се, че понастоящем правосъдната власт е отвоювала своята самостоятелност ", сподели Кирилов. Той уточни, че в този съд са работили доста сполучливи генерации адвокати. " Аз ви поисквам да не се отказвате, да следвате светлината и пътя на правото, да бъдете ревностни в използването на закона заслужено и тъкмо. По този метод ще се утвърди доверието в правосъдната система ", добави Кирилов.

Той сподели, че влиза в постройката на правосъдната палата с боязън, защото този съд доста е съдействал за професионалното му развиване. " Съзнавам какъв брой коства на всички съдии да правят работата си напрегнат, да се стремят да реализират голямо качество, да лишават фамилиите и околните си от домашна грижа и персоналното си време, с цел да покрият условията на претрупаната ни правосъдна система ", заключи министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР