Президентът Румен Радев е поканен от германския канцлер Ангела Меркел

...
Президентът Румен Радев е поканен от германския канцлер Ангела Меркел
Коментари Харесай

Радев е поканен от Меркел на среща с Макрон и Заев утре

Президентът Румен Радев е поканен от немския канцлер Ангела Меркел на обща с френския държавен глава Еманюел Макрон и македонския министър председател Зоран Заев.

Това оповестява прессекретариатът на Радев ден преди срещата на върха на Европейския съюз и Западните Балкани, която би трябвало да се състои в Бърдо, Словения.

Вниманието на евролидерите от срещата - чиято заключителна декларация стана мотив за различие в блока - към Радев и Заев е значимо, в случай че се съди по графика, разказан в известието.

Според него първата пленарна сесия на срещата е от 9:30 (за икономическо възстановяване), втората - от 11:15 до 13:15 и след нея ще има конференция. В двата часа преди преди тази стратегия ще има две обособени срещи на ръководители от Европейски Съюз с двамата балкански участници:
- от 7:30 ч. еврокомисарят за разширението Оливер Вархеи и словенският министър председател Янез Янша (Словения държи ротационното европредседателство на Съвета) канят Радев за обща среща със Заев;

- от 9:00 ч. е срещата на Радев и Меркел с Макрон и Заев.

Международни старания

Това слага Франция и Германия в центъра на напъните за решение на още една рецесия в Европейски Съюз (в директни диалози с сътрудници от блока), освен това точеща се още от декларация на Народното събрание в София през 2019 година и кулминирала с българското несъгласие за начало на договаряния на Северна Македония с Европейския съюз. Тази позиция, която блокира и Албания, бе повторена и през лятото на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз в Брюксел с аргумента, че Северна Македония не е изпълнила набор от сложени пред нея условия.

Източници на " Дневник " в македонските управляващи тогава обясниха, че настояванията на България, както са дефинирани в последвало изказване на външното министерство (което не включваше противоречивата уговорка за македонския език) са кардинално изпълними и казусът ще се реши, в случай че фактически са те. Същевременно с доближаване на локалните избори в Северна Македония, а и с това на третите парламентарни за годината в София, разговорът сред двете страни наподобява в застой.

През септември Заев разгласи, че ще опита да го съживи, даже да е с краткотрайно държавно управление, и се появи оптимист за решение до края на годината,.

Интерес към тематиката демонстрираха още веднъж и Съединените щати, които най-малко два пъти в края на септември показаха позиция, а посланикът на Вашингтон в Скопие. Брюксел в това време умножи срещите с представители на двете страни още в края на лятото.

И Борисов ще е в Словения

Не е известно някогашният министър председател Бойко Борисов - - да има ангажимент към срещата на водачите в Бърдо.

Той обаче ще е в столицата Любляна, която е североизточно от имението, ден по-рано, за среща на водачите на Европейската национална партия.

В известие на ГЕРБ по тематиката се споделя, че срещата на ЕНП се провежда от ръководителя на партията Доналд Туск, с който Борисов също ще има диалози. " Целта на форума е да бъде затвърдена общата и мощна поддръжка на ЕНП за района. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР