Президентът Румен Радев е поискал да бъдат предприети мерки, които

...
Президентът Румен Радев е поискал да бъдат предприети мерки, които
Коментари Харесай

Румен Радев иска охрана на въздушното пространство с български самолети


Президентът Румен Радев е изискал да бъдат подхванати ограничения, които да обезпечат защита на въздушното пространство на България от български самолети с български екипажи. Държавният глава е сложил този въпрос на среща с министъра на защитата Драгомир Заков, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Предложените благоприятни условия в тази тенденция от Министерството на защитата изискват изчерпателен разбор, както и своевременни и съответни решения в изискванията на усложнената геополитическа конюнктура, е било очебийно на срещата, осведомят от прессекретариата на президента

В момента четири изтребителя Еurofighter на испанските Военновъздушни сили укрепват защитата на българското небе. В къс интервал - през април, задачата на тези самолети ще съвпадне с разполагането на три Ф-35 от Нидерландия, които ще останат до края на май. Възможно е обаче броят им да бъде повишен до 8 още при започване на взаимната защита на въздушното ни пространство със съдружниците от НАТО.

От българските Военновъздушни сили подчертаха, че в процедурата по защита на българското небе вземат участие и българските изтребители МиГ-29.

Доставката на осемте платени вкупом Ф-16 няма да се реализира най-малко до 2025 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР