Президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаване на главния

...
Президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаване на главния
Коментари Харесай

Сбогом, палячо: Иван Гешев вече е Г-н Никой

Президентът Румен Радев е подписал декрет за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. С това процедурата по уволняване на шефа на държавното обвиняване е изцяло приключена. Остава указът да бъде оповестен в " Държавен вестник ". Според източник на Lupa.bg това ще се случи още в утрешното издание на печатния орган.

Иван Гешев е единственият основен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се приключва посредством процедура по премахване. В понеделник Висшият правосъден съвет (ВСС) утвърди решението с 16 гласа " за ". Така явно несъответствуващия за поста правист към този момент се трансформира в Г-н Никой.

Иван Гешев бе определен на поста от същия състав на Висш съдебен съвет, който в този момент го освободи. По това време той бе заместител на Сотир Цацаров. Цацаров бе един от най-върлите бранители на кандидатурата му и съобщи, че би дал своя вот за него два пъти, в случай че се наложи. Събитията се развиха тъкмо по този метод откакто Радев отхвърли да подпише декрет за назначението на Гешев. След това процедурата бе повторена във Висш съдебен съвет и този път президентът бе задължена да го назначи.

Самият Гешев твърдеше, че на 99% няма да се кандидатира за поста, тъй като не му се влиза в кални борби. След това обаче ненадейно промени мнението си. В началото на мандата си основният прокурор разгласи за собствен приоритет битова престъпност и телефонните измами. Той се срещаше с бити и ограбени пенсионери и обясняваше, че страната би трябвало да реши този проблем.

Гешев прекара на поста три години и половина, като до предишното лято главното острие на държавното обвиняване бе закритата към този момент профилирана прокуратура. Тази институция, ръководена от Гешев в предишното, бе ликвидирана от Народното събрание по времето на кабинета " Петков ". Гешев бе остро сериозен към това решение и от този момент изяснява, че проведената престъпност е надигнала глава и Бъглария се е върнала в 90-те години на предишния век.

По време на мандата му започнаха няколко знакови каузи, които досега са " до под кривата круша ". Държавата се активизира против хазартния необут Васил Божков, който избяга в чужбина. Арестувани и упрекнати като участници в незаконна група бяха предприемачите от Русе Атанас и Пламен Бобокови. Заради водната рецесия в Перник за първи път бе задържан настоящ министър - на околната среда Нено Димов от третия кабинет на Бойко Борисов.

Всичко внезапно се промени след гърмежа край колата на Гешев на 1 май. Прокуратурата разгласи, че това е атентат и стартира дело за терористичен акт. Няколко дни по-късно обаче заместникът на Гешев и началник на националното разследване Борислав Сарафов се обърна против него и го упрекна, че е намесил прокуратурата в политиката. Последва искане за отстраняваето му от поста от шестима членове на съвета. Впоследствие бе импортирано и второ поради изявление на Гешев, в което назова депутатите " политически отпадък ". Той бе уволнен точно поради тази фраза, а не поради куп други безобразия, които бе направил.

След като се скара с политиците, прокуратурата внезапно се засилва по следствия като " Барселонагейт ". Гешев изиска депутатския имунитет на Бойко Борисов, с цел да бъде упрекнат в пране на пари. Бе импортирано искане и за събаряне на отбраната на Кирил Петков - по следствие за подписана от него декларация, по което прокуратурата към този момент се е произнасяла, че няма данни за закононарушение.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР