Президентът Румен Радев е подписал указ днес за назначаването на

...
Президентът Румен Радев е подписал указ днес за назначаването на
Коментари Харесай

Президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

Президентът Румен Радев е подписал декрет през днешния ден за назначението на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за парламентарен арбитър, заяви Българска телеграфна агенция.

Министър на правораздаването става сегашният заместител правосъден министър Иван Демерджиев. Това разгласи президентът пред публицисти след церемонията по случай завършването на випуск " Г.С. Раковски " - II промяна на Военната академия " Георги Стойков Раковски ".

" Авторитетът му е неоспорим и имам вяра, че това ще бъде венецът на една почтена кариера на ценностен човек и експерт ", акцентира президентът за Стоилов. За Иван Демерджиев разяснява, че е " правист с престиж и позиции ", който се е утвърдил като сполучлив и кардинален заместник-министър.На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят заради приключване на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, от президента и от Народното събрание.

При тазгодишната ротация в Конституционния съд висшите магистрати би трябвало да изпратят един собствен представител, президентът - също един, а на Народното събрание му следва избор на двама, като единият ще встъпи в служба през 2022 година

Двете висши съдилища имат джентълменско съглашение, съгласно което се редуват в излъчването на парламентарен арбитър и в този момент е ред на Върховен административен съд.

Преди дни lex.bg заяви, че за 4 ноември е свикано Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за избор на парламентарен арбитър и изборът ще се организира онлайн поради пандемията от ковид.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР