Президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания по

...
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания по
Коментари Харесай

Радев в Йордания: Трябва да се инвестира не само в магистрали, но и в наука

Президентът Румен Радев е на публично посещаване в Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. В делегацията е и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.
В първия ден от визитата президентът посети Международния център за научни опити SESAME, уникален в Близкия изток. Според президента подобен център може да се построи и на Балканите, тъй като би трябвало да се влага освен в автомагистрали, само че и в просвета.

Международният център е основан през 1999 година и е под егидата на ЮНЕСКО. И в него се включват девет страни от района. А задачата е SESAME да се трансформира в теоретичен център със международно значение.

Голяма част от оборудването е дарено от Европейската организация за нуклеарни проучвания CERN. А досегашните трима ръководители на SESAME преди този момент са били генерални шефове на CERN.

Йордания има упоритостта да построи слънчева централа на стойност 7 млн. $, което прави SESAME първият ускорител в света, който ще бъде захранван с сила от възобновими източници. В българската делегация, която посети SESAME, беше и ръководителят на българския екип от учени в CERN проф. Леандър Литов.

" Примерът, че могат страните да се обединят към този момент е задоволително индикативен, че ние можем да подходим по същия метод. Да имаме и ние център, който да внедрява най-високите технологии и който да ни разрешава да правим проучвания в разнообразни области на науката. Като се стартира физика, химия, нуклеарна физика, до медицина и археология. Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал, в просвета, в лаборатории за научни проучвания, тъй като виждаме, че страните към този момент се сплотяват и вършат тъкмо това. Ние сме членове на Европейския съюз и към момента не можем да създадем по този начин, че да получим помощ за такива вложения, а получават страни, които не са членове на Европейски Съюз ", съобщи Румен Радев, цитира Българска национална телевизия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР