Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на Закона

...
Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на Закона
Коментари Харесай

Обнародват промените в Изборния кодекс в извънреден брой на Държавен вестник утре

Президентът Румен Радев е издал декрет за обявяване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, признат от 45-ото Народно заседание на 29 април, в Държавен вестник.

Указът е с днешна дата, а изключителният брой на Държавен вестник излиза на следващия ден - 1 май.

Промените плануват, че Централната изборна комисия ще се състои от 15 членове, вместо от сегашните 20, в това число ръководител, заместник-председатели и секретар, които се оферират от парламентарно показаните партии и обединения. Комисията ще се назначава с декрет на президента след обществени съвещания и процедура, избрани от президента, по предложение на парламентарно показаните партии и обединения.

Също по този начин отпада ограничаването за формиране на до 35 секции за гласоподаване в страните отвън Европейски Съюз. Депутатите взеха решение и, единствено машинно ще се гласоподава в секциите с над 300 гласоподаватели. По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 гласоподаватели у нас и в чужбина, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР