Президентът Румен Радев е автор на пет служебни правителства за

...
Президентът Румен Радев е автор на пет служебни правителства за
Коментари Харесай

От Инджова насам: Радев е автор на 5 от 9-те служебни кабинета

Президентът Румен Радев е създател на пет служебни държавни управления за миналите пет години, от които четири единствено в последната година и половина. Днес с Указ, президентът разпусна 48-то Народно събрание и непосредствено назначи 9-то служебно държавно управление в историята на страната.

Първото служебна държавно управление беше с министър председател Ренета Инджова (17 октомври 1994 година до 25 януари 1995 година, наследено е от държавното управление на Жан Виденов), второто e на Стефан Софиянски ( 12 февруари - 21 май 1997 г.), третото - на Марин Райков (13 март 2013 година до 29 май 2013 г.), а четвъртото на Георги Близнашки (6 август - 7 ноември 2014 г.)

Кабинетът на Инджова бе назначен от президента Желю Желев. 



Първото служебно държавно управление на Радев, основано по времето на първия му мандат, бе с министър председател Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 година и необуздано на 4 май 2017 година, като главната му задача бе освен подготовката на изборите, само че и подготовката на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – 2018.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на опазването на здравето, Стефан Янев - на защитата, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на стопанската система, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на Министерство на регионалното развитие, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и обществената политика, Христо Алексиев - на превоза, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правораздаването, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто държавно управление /и шесто въобще в историята на страната/, е основано от Радев с министър председател Стефан Янев. То работи в интервала от 12 май до 16 септември 2021 година Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев още веднъж е обществен министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на защитата, Стойчо Кацаров - на опазването на здравето, Виолета Комитова - на Министерство на регионалното развитие, Николай Денков още веднъж е учебен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правораздаването, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на превоза, Кирил Петков - на стопанската система, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото държавно управление на Радев, /и седмо въобще в историята на страната/, още веднъж е с министър председател Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 година и работи до 13 декември 2021 година То е в съвсем същия състав като първия кабинет на Янев, само че Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прости с поста си на министър на стопанската система за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото държавно управление, основано от Радев в границите на година и половина, е с министър председател Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 година и работи до 3 февруари 2023 година Министрите са 20, от които 17 мъже и три дами: Лазар Лазаров е министър на труда и обществената политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на превоза, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на защитата, Асен Меджидиев - на опазването на здравето, Иван Шишков - на районното развиване, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правораздаването, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на стопанската система, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на нововъведенията, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното ръководство.

И петото служебно държавно управление, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с Указ номер 27 от 2 февруари, и стартира работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, само че този път Радев избра да назначи някогашния шеф на Държавната опера в Русе и настоящ шеф на Софийската филхармония Найден Тодоров.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР