Президентът Румен Радев допуска, че България може да изпраща оръжия

...
Президентът Румен Радев допуска, че България може да изпраща оръжия
Коментари Харесай

Радев допуска, че България може да изпраща оръжия в Украйна

Президентът Румен Радев позволява, че България може да изпраща оръжия в Украйна, макар експлицитното решение на Народното събрание, което разрешава само ремонт на украинска военна техника. Според него терминът “военнотехническа помощ “ е еластичен. На този декор решението на Народното събрание категорично прецизира какво се има поради под военнотехническа помощ и не дава мандат на държавното управление да изпраща директна военна помощ за Киев.

“Партиите подценяват здравия разсъдък, тъй като това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да бъде къс, той ще се разрасне “, сподели Радев след тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини в Деня на храбростта и празник на Българската войска – 6 май.

“Само преди дни аз приканих да не позволяваме пристрастеностите на войната да се придвижват и в България “, изясни президентът, без да посочи какво тъкмо има поради под “страсти “ и по какъв начин е допустимо войната да не бъде част от политическия дневен ред на страната.

България и Унгария са единствените страни в НАТО и Европейски Съюз, които не оказват военна помощ на Украйна. Преди два дни българският парламент с голямо болшинство взе решеие за изпращане на военнотехническа помощ на Украйна, която е категорично дефинирана – става дума за ремонт на военна техника в България, в случай че има такава опция.

Радев изясни, че е неприемливо в центъра на столицата ни да се основават конфликти във връзка войната и дефинира това като " рисково ".

" По българските улици би трябвало да се веят български флагове. Наш дълг - общствен и човешки, е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да ги поддържаме по всякакъв начин, само че подсещам, че кръвопролитията стартират с милитаристки апели, те нямат място у нас. Всеки, който придвижва тези пристрастености в България или ни въвлича във войната, би трябвало да бъде подготвен да понесе и своята отговорност ", сподели Радев.

В отговор на въпрос дали стои зад новата партия на служебния министър Стефан Янев президентът съобщи, че “не работи с подставени лица “ и ще каже непосредствено, в случай че поддържа някого.



" Личи му на господин президента, че има уязвимост към Русия. Заявка за неутралитет - какво значи неутралитет в тази обстановка? ", разяснява по-рано съпредседателят на “Демократична България “ Атанас Атанасов.

Той прикани президентската институция да си остане в границите на своите пълномощия. “Всяка жаба да си знае гьола “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР