Президентът Румен Радев даде заявка в речта си днес пред

...
Президентът Румен Радев даде заявка в речта си днес пред
Коментари Харесай

Антоний Тодоров пред Dir.bg: Румен Радев даде заявка, че няма да има център на властта

Президентът Румен Радев даде поръчка в речта си през днешния ден пред Народното събрание, че ще се опита в действителност да бъде балансьор, т.е. да предизвиква институциите да се възпират взаимно във властта си. Това съобщи в изявление пред Dir.bg Антоний Тодоров, професор, лекар на политическите науки, учител в Нов български университет. Той бе безапелационен, че не подозира Радев, че се пробва да се трансформира в деспот. Относно Македония, съгласно Тодоров, президентът е споделил, че има въпроси, които не трябва да остават нерешени. Политологът разяснява и поисканите конституционни промени, както и дали държавното управление ще изкара мандата си.

- Г-н Тодоров, какво тъкмо ви впечатли в речта на президента Румен Радев пред Народното събрание при полагането на клетвата за втория мандат?

- Аз мисля, че той показа една много амбициозна стратегия и то пред страната и обществото и държавното управление, само че не толкоз държавна стратегия, колкото стратегия на институциите и обществото. Говореше за това по какъв начин си показва изменена България. Разбира се това, което някои бяха доста учудени, е, че още при започване на речта си той въпреки всичко загатна за какво се стигна до всичко това и кой е отговорен, без да показва някого персонално или даже да загатва името на ГЕРБ. Но депутатите на ГЕРБ напуснаха, което беше знак, че в самата партия ГЕРБ не се е провел нужният диалог за това за какво се стигна до такава степен и за какво всички изолират тази партия. Това е, което на пръв взор ми направи усещане в тази гала.

- Даде ли президентът поръчка за това, че този мандат ще бъде по-различен от първия, или още веднъж приповтори това, че ще бъде сериозен и към този кабинет?

- Определено той сподели, че няма желание да бъде наставник на това държавно управление. В случая това държавно управление има задължения, отговорности, то е постоянно такова и то би трябвало да влезе в конституционната си роля. И по същия метод президентът сподели, че той самият ще влезе в конституционната си роля на власт, в която ще бъде балансьор, на власт, когато се наложи ще бъде сериозна към държавното управление. Знаете, че конституционната уредба на България не просто разделя управляващите, това е несъмнено едно разбиране, което ние постоянно използваме, само че в действителност концепцията е, че това е уравновесяване на управляващите - " Власт, властта възпира " по израза на Монтескьо. С други думи не разрешава на някоя власт да стане всесилна и всевластна. Както апропо беше се случило през тези години на ръководството на ГЕРБ имаше един център на властта и това беше не просто държавното управление, а премиера. Президентът даде поръчка, че няма да допусне такова нещо и че ще се пробва в действителност да балансира, т.е. да предизвиква институциите да се възпират взаимно във властта си.

- Ще смени ли въпреки всичко Радев тона, по отношение на Петков и държавното управление му?

- Не чакам да има подобен спор към сегашното държавно управление и сегашния министър председател, както с предходното държавно управление. Също по този начин чакам, че президентът няма да бъде по този начин остро сериозен към ГЕРБ и ръководителя му Бойко Борисов, тъй като ГЕРБ към този момент е в съпротива, има някаква смяна и тя е основна. Разбира се, същинската смяна, в случай че приказваме дали тя ще продължи, ще я забележим на локалните избори през 2023 година, само че до тогава има време. През това време, допускам, че президентът няма да поддържа същия звук, тъй като няма да има съображение за това. Може би ще търси по-скоро решения, свързани с това, което загатна като конституционни промени.

- Вие самичък нарекохте програмата му на институциите и обществото, само че това негова работа ли е, ние не сме президентска република? Освен това отвори още веднъж дума за конституционните промени, въпреки и освен в частта правораздаване, а в по-широк проект, по какъв начин бихте коментирали?

- Това, че не сме президентска република, е явно, само че като кажем президентска република или режим, би трябвало да имаме поради, че в теорията това е политическият режим в страни като Съединени американски щати и съвсем всички републики от Латинска Америка, където президентът директно се избира и няма министър-председател, където президентът в действителност е началник на държавното управление. Но като кажем президентска република, нормално имаме поради такива като Русия или други страни, където президентът е съсредоточил прекалено много власт и има заплаха той да се трансформира във в действителност деспот. Не, не допускам Радев, че се пробва да бъде деспот. Той в действителност даде една амбициозна стратегия, само че това е стратегия, в това число говорейки за конституционни промени, само че той загатна, че в центъра им би трябвало да бъде подложен индивидът. Изобщо да бъде направена по този начин, че да се предизвиква по-голямо гражданско присъединяване. Това бяха думите му. Не единствено, сподели той, правосъдна промяна, която явно е най-належащата, с цел да върне доверието на жителите в институциите, само че също конституционна промяна, която предизвиква гражданското присъединяване. И аз мощно се надявам една такава конституционна промяна да се случи и да се откри задоволително конституционно болшинство в Народното събрание, в това число с партиите на опозицията.

- Как тълкувате програмата му в частта с външната политика? На КСНС сякаш президентът Радев дръпна юздите на премиера Кирил Петков, през днешния ден също приказва за това... .

- Тук би трябвало да се прояви малко водачество и във връзка с българското общество. В българското общество съм сигурен, че има болшинство, което си мисли, че е доста по-добре за България Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, т.е. да нямаме с изключение на административна други граници със Северна Македония. От друга страна отново едно болшинство от българите считат, че от македонска страна не се признава, че сме имали обща история и общ език и просвета, което е въпрос, който някак си може доста по-трудно да се контракти, само че може да се стигне до някакви договорености. Въпросът е, че съгласно мен, това българско несъгласие на разширението на Европейски Съюз ще ни основава единствено усложнения в Европейски Съюз, тъй като самите европейски сътрудници не ни схващат доста. И това недоразумение може да стартира да се обръща против нас самите. Добре е да намерим една по-работеща политика във връзка с Северна Македония. Не мисля, че президентът се опълчва на държавното управление, тук просто обръща внимание на това, че има въпроси, които не трябва да остават нерешени.

- Дадена бе поръчка и че президентската двойка е постоянна...

- Това е извънредно значимо, тъй като по време на първия мандат имаше опити да се опълчват, което би било злополука.

- Мислите ли, че държавното управление на Кирил Петков ще изкара мандата си?

- Има доста подводни камъни и явни несъгласия в партиите в държавното управление. Но също по този начин има и едно събитие, което ще ги кара да бъдат доста въздържани - сигурност най-малко до идващите локални избори. Защото обединението е доста нежна. И тя е невъзможна от някой от четиримата участници. Затова всички някак си ще се сдържат по отношение на различен, ще се пробват да работят дружно, с цел да не провокират предварителни избори отново, които към този момент ще бъдат извънредно сложни за прогнозиране. Аз по-скоро съм оптимист, само че по този начин да се каже един разумен оптимист. Имам очаквания, само че не са несъразмерни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР