Президентът Румен Радев даде интервю за Дарик радио, в което

...
Президентът Румен Радев даде интервю за Дарик радио, в което
Коментари Харесай

Според Радев третият мандат за съставяне на правителство е бил обречен

Президентът Румен Радев даде изявление за Дарик радио, в което разяснява политическите процеси в България. Според него причина за политическата рецесия е нежеланието на партиите да ръководят и да носят отговорност в условия на рецесия.

„ Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са огромните политически сили. И когато те не съумеят или не желаят да сформират държавно управление, тогава, в тази ситуация когато не желаят, третият мандат е жертван “, сподели Радев.

Решението на кого да връчи трети мандат се взима от президента и. Според него, „ когато се взема решение за връчване на мандат, се проучват всички вероятни обстановки, проучват се аргументите, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш “.

Радев сподели, че абсурдът с „ Нексо “ „ имаше и продължава да има капацитет да се намеси интензивно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и ръководство “. Разследването на прокуратурата против криптобанката „ Нексо “ и изказванията, че е докара до подозрения за връзка с идното връчване на третия мандат за постоянен кабинет.

„ Тук имаше огромни безредици в обществото за какво не „ Демократична България “. Разбира се, че „ Демократична България “ има своите шансове, най-малко имаше и по този начин беше видимо “, сподели Радев. Според него „ в последните години Христо Иванов говореше непрестанно, че ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да бъдат сложени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „ в никакъв случай ГЕРБ “.

Радев сподели, че е забелязал смяна в държанието на „ Демократична България “. „ Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с интензивност предлагането към „ Демократична България “ да се сформира в държавно управление, в тази ситуация управлението на „ Демократична България “ по-скоро резервира безмълвие, не сподели „ не “. Това беше смяната “, сподели Радев.

Президентът сподели, че „ имаше несигурност, само че за първи път то не сподели „ не “. Това неказване на „ не “ породи основателни терзания, че може би огромна част от електората на „ Демократична България “ ще отлети при едни избори, в случай че не успее това държавно управление да се сформира “. Той, че „ незабавно по-късно Христо Иванов сложи изискване – ще има държавно управление, в случай че се договорят, в случай че се схванат ГЕРБ и „ Продължаваме Промяната “. Президентът заяви, че е разискал този въпрос с представители на „ Продължаваме промяната “., съобщи Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „ Продължаваме Промяната “, той е разискал този въпрос с представителите на партията. „ Стана ясно, че няма късмет за държавно управление “, сподели Радев. От изявлението не стана ясно по какъв начин тъкмо е оценен шанса на Българска социалистическа партия да го направи. „ Аз съм търсил решение и най-голямата опция. „ Български напредък “ демонстрираха, че са подготвени на всичко, подготвени са на колаборация с всеки, само че това е партията с минимален брой депутати, която към момента търси своята политическа физиономия “, сподели Радев.

Президентът връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ повече от два месеца след провеждането на парламентарните избори. Основното, което се случи през това време е връщането на гласуването с хартиена бюлетина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Радев връчи втория мандат ца сформиране на държавно управление на „ продължаваме смяната “ в първия работен ден на 2023 година, само че той също беше несполучлив.

„ Няма модел " Радев ", сподели президентът и изясни, че съблюдава пълномощията си, записани в конституцията. „ Няма кой да унищожи парламентарната народна власт, в случай че самите партии не го създадат “, сподели президентът. Според него има модел „ Борисов “. „ Той е обвързван с мутризация, опитомени медии, деформиране на институциите, по негово време България заемаше последните места във всички европейски ранглисти ", сподели Радев.

Президентът сподели, че още веднъж ще назначи Гълъб Донев за длъжностен министър председател. Според него 26 март не е подобаваща дата за избори, тъй като се сменя часовото време. Освен това не е ясно и дали Централната изборна комисия ще има задоволително време да обезпечи хартия за изборите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР