Президентът Румен по отношение на инициативата на Европейската агенция за

...
Президентът Румен по отношение на инициативата на Европейската агенция за
Коментари Харесай

Иван Костов: Радев не защитава суверенната позиция на България

Президентът Румен във връзка с самодейността на Европейската организация за защита да се дават муниции на Украйна . Това съобщи пред БНР някогашният министър председател Иван Костов.

Радев споделя, че пази суверенна позиция на страната, само че той няма право, тъй като той не е суверена на властта. Той няма право да споделя какво е решил, тъй като суверенът - Народното събрание - е задължило държавното управление. Правителството не може да откаже да извърши обвързване, което му е вменено от Народното събрание, разясни той.

По думите му решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно.

Според Костов България има големи благоприятни условия да създава снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на защитата. Той посочи, че ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, само че ще ги произведем за Украйна, тъй като парите идват от Европейската организация по защитата, на която България е член.

Задълбочаването на нашата интеграция с Европейски Съюз значи ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. България е може би една от най-мощните промишлености за произвеждане на снаряди. България има благоприятни условия да освободи запас, а това е свръх запас, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да доближи до Украйна. Много благоприятни условия има, само че тези изявления узурпират власт на президента, добави Костов.

Отказът на Радев да българската отбранителна индустрия да създаде 155-милиметрови снаряди е удар по промишлеността и стопанската система на страната , безапелационен е Костов.
 Радев: На Украйна - не, само че сме подготвени да дадем снаряди на други страни
Радев: На Украйна - не, само че сме подготвени да дадем снаряди на други страни

Президентът счита, че през октомври ще ни одобряват в Шенген, само че при интензивно Народно събрание

По отношение на неспособността да се сформира държавно управление към този момент няколко пъти, някогашният министър председател уточни, че това понижава общото доверие в политическите партии и отблъсква гласоподавателите. Успешните акции нападат периферни гласоподаватели, пробват се да привлекат нови гласоподаватели, до момента в който сега, когато всичко се свива, се пробват да запазят твърдите си ядра. Затова в държанието на партиите има толкоз доста червени линии. Те са, с цел да запазят твърдите си ядра, разясни той.

Според Костов в случай че след вота на 2 април се сформира държавно управление на така наречен хартиена коалиция (ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС), тези партии ще възобновят позициите си в доста от основните институции в страната и това би задълбочило разделянето в обществото. По думите му държавно управление на малцинството не е добър вид, тъй като то може елементарно да бъде разтърсено.

По тематиката за еврозоната Костов съобщи, че е нужна целенасочена оздравителна политика най-малко 2-3 години, с цел да се извърши критерият за недостиг. Няма по какъв начин за една година да бъде снижена инфлацията у нас, тъй че да дава отговор страната ни на критерия за влизане в еврозоната. Дори да осъществим критерия за недостига, Европейски Съюз не би направил жест по геополитически аргументи поради обществено оповестеното държание на България във връзка с най-болния въпрос за Европейски Съюз - поддръжката за Украйна, сподели още той.
 Иван Костов: Радев приказва като съветски сътрудник на въздействие
Иван Костов: Радев приказва като съветски сътрудник на въздействие

Нищо положително не се вижда за България, предвижда той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР