Президентът Росен Плевнелиев (януари 2012 г. - януари 2017 г.)

...
Президентът Росен Плевнелиев (януари 2012 г. - януари 2017 г.)
Коментари Харесай

Плевнелиев призован за свидетел по делото срещу Ненчев


Президентът Росен Плевнелиев (януари 2012 година - януари 2017 г.) също е свикан за очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за самолетите Миг29, което се гледа в Софийски градски съд (СГС), съобщи кореспондент на БГНЕС.

По делото показания като очевидец към този момент даде и актуалният президент Румен Радев, който беше пълководец на Военновъздушните сили (ВВС). Пред публицисти той съобщи, че Ненчев с дейностите си е "приземил" и е сложил под опасност съществуването на българската изтребителна авиация.

БГНЕС напомня, че съгласно прокуратурата като министър на защитата Николай Ненчев не е извършил служебните си отговорности и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушни сили на страната ни. Разследването е открило, че на 26 април 2015 година сред Министерство на защитата и АО „ РСК МИГ “ са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотора РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен елемент - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лева./. Вместо тези контракти да бъдат изпълнени Ненчев е споделил на своя заместител – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им. Същите инструкции той траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, съгласно прокуратурата Ненчев, в нарушаване на военния закон, не е утвърдил план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолети МиГ-29 и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолетите от изтребителната авиация на Военновъздушни сили. От закононарушението, съгласно прокуратурата, са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска - понижен е нальотът на водачите на 33 часа за една година, при открит в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или най-малко най-малко 80 летателни часа за година. Това е довело до заплаха от допускане на тежки летателни произшествия, заради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до понижаване на броя на квалифицирания летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и неспособност за обезпечаване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невероятно да се поддържа нужният брой готови летци. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР