Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Турция трябва

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Турция трябва
Коментари Харесай

Ердоган обяви война на инфлацията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в сряда, че Турция би трябвало да придаде доста по-голямо значение и да се концентрира върху заетостта, производството, вложенията и износа през идващия интервал съобщи в. „ Сабах”, съобщи организация БГНЕС.

„ Сега ни следва нов интервал. Трябва да се съсредоточим доста по-силно върху производството, вложенията, заетостта и износа “, сподели Ердоган в речта си на икономическия съвет на Турския съюз на камарите и стоковите тържища в Анкара. „ Сега сме във време, когато даже прекосяването на по-висока предавка не е задоволително, време, което изисква промяна на инструмента. Ние сме решени да създадем всичко, което е належащо “, акцентира президентът.

Казаното от президента пристигна след обещанията му от предходната седмица, когато той разгласи поредност от нови стопански проекти, които ще разрешат усъвършенстван капиталов климат за задграничните вложители, подсилен от ефикасна правосъдна система. И въпреки всичко президентът акцентира, че е невероятно да се подтикват вложенията, заетостта и производството с високи лихвени проценти и че вложителите не би трябвало да бъдат „ смазвани “ от високите лихви.

„ Трябва да бъдем доста по-внимателни по този въпрос и да не разрешаваме на нашите вложители да бъдат смазвани от високи лихвени проценти “, сподели той. „ Не е допустимо да се сътвори претовареност или да се изнася с високи лихвени проценти. “ За тази цел, добави той, държавното управление обръща особено внимание на съвещания с бизнес общността по всички въпроси, свързани с стопанската система. Основният приоритет на Турция е битката с инфлацията, акцентира президентът.

Той даде обещание, че държавното управление ще продължи, като поддържа ценова и финансова непоклатимост, както и своята фискална дисциплинираност, с метод, насочен към напредък и претовареност. “Нашата цел е да достигнем едноцифрена инфлация незабавно посредством поддържане на фискална дисциплинираност (и) използване на структурни и микро реформи”, фокусирани върху растежа и заетостта, сподели той. „ Ще разгадаем идните проблеми по метод, който е в сходство с разпоредбите на пазарната стопанска система. “ Лютфи Елван, който предходната седмица беше назначен за министър на финансите, също по този начин подсигурява, че намаляването на инфлацията за непрекъснато до едноцифрени равнища е една от главните цели на държавното управление.

„ С тази политическа рамка се чака инфлацията да падне до 5% през 2023 година “, сподели Елван. Централната банка на Република Турция (CBRT), която също получи нов началник предходната седмица след назначението на някогашния финансов министър Начи Агбал, увеличи предишния месец прогнозата си за инфлацията за 2020 година на 12,1% по отношение на предходната прогноза от 8,9%. Забележките на Ердоган идват ден преди решението от решаващо значение за лихвения % от турската централна банка. Коментарите на президента от предходната седмица от президента също доведоха до оптимизъм, основно измежду интернационалните вложители. Пазарът чака, че централната банка ще увеличи лихвения % до равнище, което е задоволително против инфлацията, посредством обичайните принадлежности на паричната политика, сподели Енвер Еркан, икономист в Tera Yatırım.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР