Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция проучва как може

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция проучва как може
Коментари Харесай

Турция коментира евентуална военна намеса в Нигер

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция изследва по какъв начин може да изиграе основна роля за възобновяване на демократичния ред в Нигер, където военните завзеха властта предишния месец. Превратът провокира наказания и закани за въоръжена интервенция от страна на съседите в района.

В диалог с кореспонденти, до момента в който се връщаше от пътешестване до Унгария с президентския си аероплан, турският президент дефинира проектите на ECOWAS, районен блок на западноафриканските страни, да разположи войски против превратаджиите в Нигер като " неприемливи "
 
Блокът приканва военното държавно управление в Нигер да освободи сваления президент Мохамед Базум и да възвърне ръководството му.

" Не намирам за вярно решението на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) да се намеси с военна мощ в Нигер. Военна интервенция в Нигер би означавала разпространение на неустойчивост в доста африкански страни ", предизвести Ердоган.

Западноафриканската власт е подготвила " аварийни сили ", които съгласно нея ще бъдат употребявани в Ниамей, с цел да анулират преврата, в случай че " желаните " дипломатически старания се провалят.

В мненията си в понеделник Ердоган съобщи, че Турция ще продължи да поддържа Ниамей, като има вяра, че " народът на Нигер ще се погрижи за демокрацията и ще отиде на избори допустимо най-скоро ".

По думите на турския водач, неговото външно министерство организира диалози за " значимата " роля, която страната му може да изиграе за разрешаването на спора в " приятелския и приятелски " Нигер.

В петък комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на Икономическата общественост на Западна Европа Абдел-Фатау Муса разгласи, че е контрактуван ден " D " за възможна военна интервенция в Нигер.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР