Президентът Реджеп Тайип Ердоган за пореден път упрекна опозицията, че

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган за пореден път упрекна опозицията, че
Коментари Харесай

Ердоган: Опозицията се опитва да представи своя пластмасов кандидат като надежда за Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган за следващ път укори опозицията, че възражда " остарели диспути от последните две десетилетия, които подкопават доверието в политиката ", и съобщи, че тя " се пробва да показа своя пластмасов претендент като вяра за Турция ", заяви „ Сабах “.

Като се базира на месеците на оспорвани разногласия, които краткотрайно раздраха шестпартийната опозиционна коалиция в навечерието на дълго чаканите избори през май, в сряда Ердоган упрекна своите кандидати, че " продават всички свои правила в името на политическия интерес ", до момента в който разговаряше с жители по време на ифтар - вечеря по случай спирането на ежедневния пост - в западната провинция Денизли.

" Всички те са единствено седем души, само че не минава ден, в който да не се скарат ", сподели Ердоган, визирайки честите си рецензии към опозиционния блок за това, че се е трансформирал в седемпартийна коалиция с скришен сътрудник прокюрдската Демократична партия на народите (HDP).

HDP е необятно известна с хипотетичните си връзки с терористите от ПКК и сега има заплаха да бъде разпусната.

Главният противник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, началник на Републиканската национална партия (CHP) и общ претендент за президент на блока, е обект на рецензии поради това, че одобри HDP и даде обещание да освободи от пандиза нейния водач Селахаттин Демирташ и ръководителя на ПКК Абдуллах Йоджалан, които са упрекнати в разнообразни форми на тероризъм.

Обещанията му провокираха гнева както на сътрудниците му, по този начин и на Ердоган, който нееднократно го е подлагал на критика, че " работи като пионка на западните империалисти " и " получава инструкциите си " от планинския регион на Северен Ирак, където бойците на ПКК имат своя тилова база, изключително откакто предишния месец HDP даде безмълвната си поддръжка на Кълъчдароглу.

Коалицията, която преди се наричаше Национален алианс, включва нова дясна партия - Партия на положителното (IP), която отхвърля да работи с водачите на HDP във всяко бъдещо държавно управление, което би се образувало, в случай че Ердоган загуби. Възраженията на водача на IP против Кълъчдароглу и доближаването му с HDP постоянно провокират диспути в границите на блока.

Мнозина настояват, че Кълъчдароглу е потърсил благоразположението на HDP заради значимия статута на партията, защото тя се радва на повече от 10% поддръжка.

" Те не могат да ръководят даже един различен, само че са подготвени да ръководят 85 милиона души в Турция ", сподели Ердоган.

Твърдейки, че групировката няма " действително решение, визия или съответен план " във връзка с главните проблеми на Турция, президентът съобщи: " С стеснение следим ямата от безхаберие, в която се гърчи обединението. "

Той още веднъж укори алианса, че " моли всяка терористична формация, която може да откри, за мимолетните си ползи ", и се възмути от обещанията на Кълъчдароглу да освободи Демирташ и Йоджалан, като съобщи: " Той води мръсни покупко-продажби с политическите разширения на разединяващите терористични групировки при закрити врата. "

Припомняйки уверенията на Кълъчдароглу, че при положение на победа " ще донесе 300 милиарда $ на Турция ", Ердоган сподели още: " От предлагането на Турция на поднос на международните лихвари и осъждането ѝ на горчивото лекарство на МВФ, тази, неговата коалиция, има всички желания на мандатоносител. "

На 14 май жителите ще гласоподават, с цел да изберат сред черния като смола нрав на CHP и сияйното слънце на Века на Турция, съобщи Ердоган пред множеството в Денизли.

Подчертавайки, че вотът през идващия месец ще бъде " жизненоважен " за днешното и утрешното потомство, Ердоган заключи: " От едната страна на бюлетината ще бъдат стабилността и вярата в политиката, а от другата - безредните дни на съдружните държавни управления от 90-те години на предишния век. "

Обещанията на остарялата Турция

Заместник-председателят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган Нуман Къртулмуш повтори същото, като отхвърли изказванията на Кълъчдароглу за вложения в размер на 300 милиарда $.

" Това е напълно неистина, просто предизборно заричане и то заричане на остарялата Тюркя ", сподели той по време на телевизионно изявление.

Къртулмуш се спря още на неотдавнашните изказвания за сигурността на сегашната изборна система, изключително на възраженията на CHP, че не ѝ е разрешено да употребява името " Национален алианс " в 16 провинции, където тя издига взаимни претенденти за депутати с Партията на положителното.

" Изборите ще бъдат извършени безвредно и устойчиво. Те към този момент си измислят оправдания ", сподели Къртулмуш.

" Демокрацията е съревнование за квалифицирани хора. Затова всички партии би трябвало да защитят своите урни, както и всички жители ", акцентира той. " Като повдигат този въпрос, те авансово удостоверяват резултатите от изборите и намират прикритие за своето проваляне ".

Къртулмуш също по този начин укори Кълъчдароглу, че е обвинил държавното управление на Ердоган в подклаждане на етническо напрежение с кюрдската общественост за политическа полза.

" Партията ни построи закон сред нашите жители и терористичната организация. Ние организирахме най-големите промени. Затова забележките му за " отнасяне на кюрдите като терористи " са напълно клюка. CHP е разтревожена от фашизма, който постановяваше над кюрдите в продължение на години ", сподели той.

" Кълъчдароглу се нуждае от кюрдската партия. Без нея той няма опция за изява. “

Националният алианс към този момент не приказва за завръщане към по този начин наречената от него укрепена парламентарна система. Сега всичко е анти-ердоганска политика ", добави Къртулмуш.

Окончателни претенденти

Висшият изборен съвет (YSK) разгласява окончателния лист на претендентите за депутати, които ще се кандидатират на 14 май, откакто прегледа формалните възражения против имената на претендентите.

Общо 24 политически партии и 151 самостоятелни кандидат-депутати ще се състезават на изборите, заяви YSK.

Окончателният лист демонстрира всички партии от Народния алианс, ръководен от Партията на справедливостта и развиването в партньорство с Партията на националистическото придвижване, Партията на огромното единение и Партията на новото благополучие, които ще се кандидатират в общо 87 изборни региона.

Междувременно Партията на справедливостта и развиването размени трима кандидат-депутати в окончателните листи - двама в Истанбул и един в провинция Самсун.

Списъци на опозицията

Списъкът също по този начин удостовери, че сътрудниците от Националния алианс ще повдигнат претенденти с единна листа в 16 провинции. Освен това CHP ще се състезава независимо в 9 от 16-те провинции, а IP в останалите седем провинции.

По този метод CHP ще се състезава в 80 изборни региона, а IP - в 78.

Двете партии възразиха против решението на изборния съвет да не се позволява потреблението на логото на Националния алианс над тяхното лично върху урните за гласоподаване в посочените 16 провинции.

" Това е незаконосъобразно решение. Те вкарват нови правила, откакто мачът е почнал ", оплака се заместник-председателят на CHP Мухарем Еркек.

Съветът отхвърли настояването на опозицията министрите, които се кандидатират за депутати, да подадат оставка или да се откажат от кандидатурата си, в случай че не желаят да изоставен изпълнителната власт.

" Министрите няма да бъдат считани за държавни чиновници заради другия метод на назначението им и полагането на клетва в Народното събрание ", изясни съветът.

На 14 май към 64 милиона турски жители, както в страната, по този начин и в чужбина, ще се насочат към изборните секции, с цел да изберат 13-ия президент на Турция и всички 600 членове на Народното събрание.

Макар че публично е доказано присъединяване на четирима претенденти за президент в идния избор, измежду които Ердоган, Кълъчдароглу, ръководителят на Партията на родината Мухарем Индже и крайнодесният претендент Синан Оган, конкуренцията евентуално ще бъде главно сред Ердоган и Кълъчдароглу.

Две изследвания на публичното мнение, извършени от изследователската компания Areda през март и април, демонстрират 50,8% поддръжка за Ердоган и 43,1% за Кълъчдароглу.

В случай на втори тур социолозите също сочат победа на Ердоган, като означават към 52,6 % за него и 47,4 % за Кълъчдароглу.

Това са първите избори, откогато Турция е провела първите си многопартийни избори, още веднъж на 14 май, преди към 73 години, в които ще се състезават доста такива съюзи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР