Президентът Реджеп Тайип Ердоган води на балотажа в неделя с

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган води на балотажа в неделя с
Коментари Харесай

Ердоган обяви победата си на изборите в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган води на балотажа в неделя с удобна разлика, подготвяйки сцената за победа, която ще удължи неговото повече от две десетилетие ръководство с още пет години.

Най-дълго управлявалият водач на страната има 52,2% от преброените гласове с повече от 97% от урните, до момента в който противникът му Кемал Кълъчдароглу има 47,8%, съгласно държавната осведомителна организация Anadolu. Опозиционната новинарска организация ANKA също дава преднина на Ердоган.

Ръководителят на Върховната изборна комисия сподели на конференция, че Ердоган води на противника си Кемал Кълъчдароглу с 54,47% поддръжка, при преброени 54,6% от записаните урни.

Алиансът на Ердоган завоюва болшинство на парламентарни избори преди две седмици, давайки на президента подтик за директната борба. Кълъчдароглу съставлява необятна опозиционна коалиция, която включва социалдемократи, националисти и някогашни съдружници на Ердоган.

Ердоган се появи, с цел да благодари на поддръжници пред централата на Партията на справедливостта и развиването в Истанбул, и да претендира, че е победител в балотажа. Ердоган стартира обръщението си с пеене към тълпата. Говорейки от върха на предизборния рейс, той благодари на гласоподавателите и сподели, че са му дали отговорността да ръководи Турция още пет години.

Резултатът ще бъде основен за финансовите пазари и в действителност за 900-милиардната турска стопанска система. Чуждите вложения нахлуха в пазарите на акции и дълг в Турция по време на първото десетилетие на власт на Ердоган, само че вложителите напуснаха през последните години, защото държавното управление следваше икономическа политика на напредък непременно, която осакати валутата. Лирата се срина до нови рекордно ниски равнища през последните дни.

69-годишният Ердоган даде обещание да се придържа към своя метод, който включва апели за по-ниски лихвени проценти макар необузданата инфлация. 74-годишният Кълъчдароглу, който събра 45% от гласовете на първия тур, бе заречен, че ще се върне към по-ортодоксална икономическа политика и ще се бори с корупцията.

Победата идва, откакто Ердоган преодоля някои от най-тежките си политически проблеми до момента, привличайки гласоподавателите с националистическа и консервативна изразителност по време на разединителна акция, която отклони вниманието от дълбоките стопански проблеми.

Поражението на Кълъчдароглу, който даде обещание да насочи страната към по-демократичен път и път на съдействие, евентуално ще бъде приветствано в Москва, само че ще бъде разочароващо в западните столици и огромна част от Близкия изток, откакто Турция зае по-конфронтационна и самостоятелна позиция в интернационален проект.

Анализаторите предвиждат икономическа и пазарна неустойчивост след гласуването, което някои оповестиха за тест дали подобен автократичен водач може да бъде отхвърлен по кротичък път.

„ Това е пирова победа за Ердоган “, сподели Нихат Али Йозджан, пълководец от Фондацията за проучване на икономическата политика в Анкара, пред Bloomberg. „ Той може да е удължил рекордното си ръководство, само че новият му мандат ще бъде цялостен с провокации от стопанската система до външната политика. “

Икономистите споделят, че корекцията на паричната политика е неизбежна. Докато централните банки по света покачиха лихвените проценти, с цел да се опитат да потушат инфлацията, централната банка в Турция изпълняваше повелите на Ердоган за ултра ниски разноски по заемите. Банката понижи референтния лихвен % с 550 базисни пункта от предходната година на фона на инфлацията, която се повиши до над 85%.

„ Оправдан от резултата от изборите, Ердоган надали ще схване изцяло стопански правоверен метод “, сподели Волфанго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence в Лондон. Въпреки това може да има някои корекции преди локалните избори през март 2024 година, сподели той.

Вместо това Турция разчиташе на ограничение на банките на валутния пазар и интервенции в опит да резервира лирата постоянна. Лихвените проценти по депозитите в този момент внезапно се разграничават от бенчмарка и това е неустойчиво, съгласно икономисти.

Ерджан Ергюзел от Barclays Plc сподели, че лихвените проценти ще би трябвало да се покачат без значение от успеха на Ердоган, въпреки и с по-плавно движение, в сравнение с в случай че Кълъчдароглу беше спечелил. Ергюзел предвижда, че бенчмаркът ще доближи 36% до края на тази година по отношение на 8,5% сега.

Междувременно цената на застраховката против банкрут на страната ще продължи да пораства, сподели Кагри Кутман, експерт по турските пазари в основаната в Лондон KNG Securities. „ Ердоган ще внимава новата икономическа администрация да има съществено доверие “, сподели Кутман. Президентът обаче няма да се „ откаже от политиката си на ниски лихвени проценти “, сподели той.

Що се отнася до външната политика, още пет години при Ердоган евентуално ще допринесат Турция да утвърди ролята си на сериозен буфер за мигрантите, движещи се към Европа. Ердоган също по този начин желае да работи за поддържане на износа на зърно от Черно море, откакто обезпечи друго удължение на договорката преди две седмици.

Турският президент също възнамерява да насърчи мира в Украйна, като в същото време продължава да се въздържа от налагане на наказания на Русия, защото Турция счита, че те са контрапродуктивни, съгласно хора, осведомени със обстановката.

Ердоган би се съгласил да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО единствено откакто първо прегледа използването от Стокхолм на новото законодателство против тероризма, което ще влезе в действие на 1 юни, споделиха хората. Въпреки това, Ердоган може да се наложи да балансира своя по-твърд метод към Швеция, с цел да получи поддръжката на Конгреса на Съединени американски щати за закупуването от Турция на американски изтребители F-16.

През новия си мандат Ердоган се чака да даде все по-голям приоритет на развиването на родната отбранителна промишленост на Турция в гонене на военно преимущество, което да поддържа стремежите му да трансформира Турция в районна мощ, споделиха хората.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР