Президентът Реджеп Тайип Ердоган победи с малък превес на противоречив

...
Президентът Реджеп Тайип Ердоган победи с малък превес на противоречив
Коментари Харесай

Вижте какви ще са промените в Турция при новата президентска система

Президентът Реджеп Тайип Ердоган победи с дребен превес на спорен референдум през април 2017 година за разширение на пълномощията на президента, предава Българска телеграфна агенция.
След едновременни парламентарни и президентски избори на 24 юни преходът към новата система на ръководство ще бъде приключен. Ето някои основни промени:

ВЕЧЕ ПРИЛОЖЕНИ:

- Президентът може да принадлежи към политическа партия: През май 2017 година Ердоган се причисли още веднъж към Партията на справедливостта и развиването (ПСР), чийто съосновател е. Същия месец бе избран отново за ръководител на партията.

- Президентът има по-голямо въздействие върху правосъдната система: Той може да избира четирима от 13 членове на Съвета на съдиите и прокурорите (ССП), който дава отговор за назначението на съдии и прокурори, до момента в който Народното събрание може да избира седем. Постоянните членове остават правосъдният министър и неговият държавен секретар, които също са избирани от президента. Съставът на ССП бе освежен през май 2017 година

При предходната система самите съдии и прокурори избираха болшинството от 22-членния състав.

- Военните съдилища бяха отстранени.

ПРОМЕНИ, ВЛИЗАЩИ В СИЛА СЛЕД ЮНИ:

- Турците ще гласоподават в един и същи ден за президент и парламент, които ще имат петгодишен мандат. Едновременните избори усилват вероятността партията на президента да получи болшинство в Народното събрание.

- Президентът ще бъде държавен и държавен глава. Постът на министър-председателя ще бъде отстранен. Президентът ще дава отговор за назначението и отстраняването на вицепрезиденти, определени от него, министри и управителни държавни представители. Парламентът няма право на дума. Членовете на кабинета може да не са членове на Народното събрание. Никой, който се кандидатира за президентския пост, не може да бъде претендент и за парламентарно място.

- Президентът може да издава укази въз основа на изпълнителните си пълномощия, които влизат в действие след издание в турския държавен вестник. Те не се нуждаят от парламентарно утвърждение, с цел да влязат в действие. Указите ще бъдат невалидни, в случай че Народното събрание одобри закон в същата област. Президентските укази не могат да лимитират конституционните права и не могат да засягат избрани положения, планувани в закона. Законите, като се изключи проектобюджета, може да бъдат представяни само от Народното събрание.

- Броят на депутатите се усилва на 600 от 550.

- Нови избори може да бъдат свикани както от Народното събрание, по този начин и от президента, като в Народното събрание ще е належащо болшинство от три пети. И в двата случая както Народното събрание, по този начин и президентът се избират по едно и също време, без значение коя от двете страни е поискала изборите.

- Има ограничаване до два мандата за президентския пост. Управляващата Партия на справедливостта и развиването обаче си е осигурила малка врата: в случай че Народното събрание реши да организира нови избори при втория мандат на президента, след това президентът може да се кандидатира още веднъж.

- Броят на мандатите стартира след влизането в действие на новата президентска система. Това значи, че в случай че Ердоган завоюва изборите през юни, това ще бъде неговият първи мандат. През тази малка врата той теоретично би могъл да ръководи до 2033 година

- Президентът може да бъде упрекнат освен в държавна измяна, само че и във всякакво друго закононарушение. За да бъде отнесено това към правораздаването, е нужно болшинство от две трети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР