Президентът Радев участва в Четвъртата среща на върха на регионалната

...
Президентът Радев участва в Четвъртата среща на върха на регионалната
Коментари Харесай

Румен Радев участва във форума Три морета“ в Любляна

Президентът Радев взе участие в Четвъртата среща на върха на районната самодейност „ Три морета " в Любляна. Той прикани самодейността по-бързо да излезе от сферата на политическото говорене и да се насочи към съответните решения в стопанската система. Във водената от президента делегация са министърът на стопанската система и представители на българския бизнес.

В Инициативата „ Три морета “ вземат участие президенти от 12 страни-членки на Европейски Съюз, ситуирани сред Балтийско, Адриатическо и Черно море. Досега са извършени три срещи в Дубровник, Варшава и Букурещ.

Целта на самодейността, основана през 2015 година, е да насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове, както и да се отстрани разделянето на Изток и Запад.

Като позитивен знак президентът Румен Радев уточни, че за разлика от предходната година, самодейността към този момент излиза от сферата единствено на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с концепцията за основаване на капиталов фонд.
Румен Радев, президент на България: Моят зов към всички участници през днешния ден е да излизаме по-бързо от тази сфера на политиката и да отиваме по-бързо в областта на стопанската система и съответните решения. Все отново би трябвало да бъдем деликатни. България още не е подписала Меморандума за инициирането на този фонд, единствено 6 страни са го подписали. Ние желаеме да има ясни правила за образуване на капитала, да има ясни критерии за установяване на предпочитаните планове, което да дава отговор и на нашия народен интерес.  Създават капиталов фонд за районни планове към самодейността Създават капиталов фонд за районни планове към самодейността "Три морета "
Инвестиционен фонд за финансиране на районни планове и мрежа на търговско-промишлените покои се основава към самодейността „ Три морета ". Това стана...

Три българските плана са утвърдени и приети за предпочитани от самодейността - това е реорганизация на железопътната линия Русе-Варна, построяването на тунела под прохода Петрохан и уголемение на газохранилището в Чирен. Президентът Радев упорства измежду предпочитаните български планове да бъде включен и транспортният кулоар „ Виа Карпатия “, който обгръща седем страни от Литва до Гърция през България.
Румен Радев, президент на България: Това значи да решим казуса с тези 160 километра автомагистрала от Видин до София. Но за момента това е проблем, дано не бъдем чак такива огромни идеалисти. Няма характерно несъмнено съответно финансиране за тези планове. Това е огромната цел на тази самодейност - с изключение на общоприетите финансови принадлежности на Европейски Съюз да се търсят и други пътища за финансиране на тези планове.
Румен Радев се включи в полемика в границите на президентския панел. Обсъдена бяха провокациите пред Европейски Съюз в района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР