Президентът Радев призова да не се политизират причините за енергийната ...

Президентът Радев призова да не се политизират причините за енергийната

Президентът и правителството предлагат мерки срещу скъпия ток

Президентът Радев прикани да не се политизират аргументите за енергийната рецесия, да не се насочат обвинявания, а да се търсят решавания по време на проведената от него кръгла маса на тематика „ Мерки за решение на казуса с високата стойност на електрическата енергия и естествения газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски съюз “.

Организираният от Румен Радев конгрес се състоя през днешния ден в Дом 2 на Резиденция „ Бояна “.

Тя идва няколко дни преди присъединяване на Радев на съвещание на Европейския съвет, отдаден на енергийната рецесия в Европа. То ще се организира на 21 и 22 октомври.

"Марица-изток "

Президентът прикани всички оферти да се вършат по този начин, че да може "Марица-изток " да остане "енергийното сърце на България ".

Токът за бизнеса

Министър-ръководителят Стефан Янев съобщи, че най-огромният казус в България е високата стойност на електрическата енергия за бизнеса, която води и до покачването на стойностите на други артикули и услуги.

Той заяви, че в сряда ще бъде оповестено решаване на Министерски съвет за спомагателни ограничения за помощ за семействата и бизнеса. Той добави, че е допустимо и регулаторният механизъм да бъде изменен.

Янев разяснява, че се работи по нова енергийна тактика, която ще се занимава с дълготрайни планове. Дългосрочните контракти липсват и това е една от аргументите да се стигне до актуалната ценова рецесия, разяснява министърът на енергетиката Андрей Живков.

Въпреки това министър председателят съобщи, че сега е най-от значение да се вземат работещи краткосрочни решавания. Живков добави, че са нужни по-скоро финансови смени, в сравнение с нормативни.

"Дългосрочните контракти липсват и това е една от аргументите да се стигне до актуалната ценова рецесия. "Тази мярка към този момент е подхваната и ние ще я усъвършенстваме и следващия път пуловете ще бъдат на по-малки мощности разграничени-до 5 мегавата, тъй че повече компании да могат да вземат участие ", добави енергийният министър.

Според него другата мярка-смяната на методиката на стойността на снабдител от финална инстанция, ще остави действителни пари във компаниите, които не са си намерили снабдител на електрическа енергия. Справките са посочили, че тези компании са над 256 000.

Той разяснява и смяната на разпоредбите за работа на енергийната борса-премахването финансовата застраховка като обезпечителна мярка за присъединяване на борсата, като добави, че 3 почнало разглеждане и на лицензионния режим на лицензиране на търговците. Целта да се избегнат всевъзможни подозрения, че на борсата има търговци, които не са задоволително способени да правят тази работа или да се образува мнение, че там се прави далавера.

Министърът на стопанската система Даниела Везиева заяви, че в министерството се работи по наредбата за компенсиране на бизнесаза намаляването на въглеродните излъчвания. Като 25% от цената на продажбите на въглеродните излъчвания да бъдат раздадени като компенсаторни ограничения. Тя добави и че се работи по изработването на схемата за 50 лева безплатна помощ за малки компании.

"От запасите по Оперативната ни стратегия по схемата за подкрепяне на малки предприятия с обороти над половин милион, в границите на запас от 60 млн.,ще подпишем ново наддоговаряне с оборотни средства за компании от икономическите браншове ", добави още министърът.

Очаква се измененията да бъдат признати до петък, като хората ще могат да получат тези средства до месец.

Очаква се те да бъдат утвърдени до края на седмицата.

Помощ за семействата

Социалният министър Гълъб Донев пък съобщи, че помощта за най-накърнимите няма да е задоволителна при актуалните цени на катарама. Той съобщи, че са нужни доста нови начинания за оправяне с енергийната беднотия.

Той заяви, че се следи нарастване на изплатените средства за отопление през зимата за най-накърнимите-от над 98 млн. лева през 2018 година, 117 млн. лева за 2019 година, 140 млн. лева за 2020 година и 181 млн. лева за 2021 година

Тази година ще бъдат подкрепени над 300 хиляди семейства. От тях единствено 10% са оповестили, че се отопляват на електричество, а над 90%-на кораво гориво.

Според Донев това е показателно за увеличаващият се казус с енергийната беднотия у нас.

Той съобщи, че би трябвало да се работи за въвеждането на обществени цени за електрическата енергия, каквато е и рекомендацията на Европейска комисия.

Това ли е решаването?

Председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи, че всичко препоръчано от служебните министри няма да сработи, тъй като "ситуацията е изключителна и трябват изключителни ограничения ". По думите му високите цени се дължат на модела за установяване на стойностите, а не на повишаването на суровините. Той добави, че единствено 10% от електроенергетиката у нас е на газ.

По думите му помощта от 50 лева в този момент е неадекватно малка. Според него тя би помогнала през юли, само че не и в този момент.

"Цените на катарама са 3-4 пъти по-високи, в сравнение с през предходната година. От над 600 000 компании ще се изсмуче ликвидност за 2-3 милиарда лв. ", добави той.

Той съобщи, че решаването е връщане на надвзетото.

"Само за тези две тримесечия единствено АЕЦ "Козлодуй " ще продаде ток със свръхпечалба 1,8 милиарда лева(...) На още няколко места има сходни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети. Защото в противоположен случай животът ще спре. "

Радев пък дефинира това предложение като "брутална интервенция на страната ".

Проф. Николай Вълканов, ръководителят на Минно-геоложката камара на КРИБ, пък настоя за дълготрайни контракти.

Синдикатите пък упорстват за въвеждане на два вида ограничения-за битови и небитови консуматори. От КНСБ желаят незабавни дейности поради предстоящото нарастване на стойностите от началото на 2022 година Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че прагът на беднотия към този момент не е 340 лева, а се е покачил до 460 лева По думите му е належащо нарастване на минималната заплата до 700 лева още от 1 ноември, а през 2022 година да се усили още веднъж и да стане 760 лева

Интерконекторът

Председателят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов разяснява градежа на Интерконектора България-Гърция, който би трябвало да завърши до края на годината (31 декември). Той настоя за наказания в случай че има закъснение, като те ще бъдат в размер на 90 хиляди евро за всеки ден закъснение.

Според графиа до 30 юни 2022 година би трябвало да бъдат приключени всичките проби и разрешения по този начин, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да проработи. Ако това се случи, то стойностите на газа биха се понижили, както и най-най-после ще се случи диверсификацията.

Иванов съобщи, че повишаването на катарама се дължи на повишаването на естествения газ, които са се повишили сред три и четири пъти, съпоставено с предходната година. Той разяснява, че във връзка с газа, стойностите в Европейски съюз зависят напълно от външни фактори. Той съобщи, че решаването е увеличение на доставките на полутечен газ.

"По отношение на втория индикатор-това са високите цени на излъчванията въглероден диоксид, там ключат е в ръцете на Европейски съюз. В Брюксел действа платформата за търговия с излъчвания. Ако на тази платформа, се усилят количествата на предлаганите въглеродни излъчвания, това по натурален път ще намали и тяхната стойност. Това изключително е от значение за България поради обстоятелството, че съвсем 47 % от нашите мощности са термични централи. "/ offnews.bg

Източник: skandal.bg