Президентът Радев и министър председателят Петков едвам не стигнали до

...
Президентът Радев и министър председателят Петков едвам не стигнали до
Коментари Харесай

Радев елиминирал Кирил Петков за литургията на Великден?

Президентът Радев и министър ръководителят Петков колкото да не стигнали до открит спор за това кой да взе участие на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „ Св. Ал. Невски ”, написа Епицентър. бг

Кирил Петков, който по този метод и не получава благословията на патриарх Неофит, много държал той да бъде височайшият представител държавната власт в нощта на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм миналата година на Коледа, а на Великденската работа преди този миг взе участие ръководителят на Народното събрание Ива Митева и затова в този миг ред било на президента Румен Радев.

Въпреки това министър ръководителят заявил, че ще присъсва и той в „ Св.Ал. Невски ”. Тогава се намесила НСО. По закон министър ръководителят и президенът не могат да вземат участие едновременно на едно и също събитие, охранявано от НСО, цитират службата Епицентър. бг.

Така Кирил Петков бил отхвърлен от тържественото богослужение, което ще бъде водено персонално от патриарх Неофит. За компенсация на министър-председателя било отредено да взе участие на службата в църквата „ Света София ”, единствено че там нивото ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „ Св. Ал.Невсски ”, а службата в „ Света София ” ще се води от отец Николай.

От началото на това управление измежду „ Дондуков ” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се опитва да диктува на владиците решения, които те утвърждават или като извиване на ръце, или като противен пиар. Кирил Петков е първият министър ръководител, който не оферти българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После изиска от патриарха да поддържа ковид рестриктивните мерки на държавното ръководство и да излезе с възвание българите да се ваксинират. Синодът отхвърли това заради убеждението, че светската власт желае да подчини на своите дела църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец министър ръководителят изпрати писмо до патриарха с становище да се запознае с него. Това беше изключително несвоевременно и несвоевременно, той като на предходния Великден патриарх и министър ръководител се видяха и се срещнаха. Владиците утвърдиха формалната формулировка за среща премиер-патриарх още един път като желание духовната власт да поддържа светската. И Петков още веднъж получи отказ.

Преди три дни в Светия Синод още един път пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде приет от главата на българската църква. Отговор към този миг няма.

Затова пък през днешния ден Светият синод възвърне длъжността „ Протокол “ при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази работа Емил Велинов, бивш началник на Дирекция „ Вероизповедания “ на Министерски съвет, който държавното ръководство на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този способ „ топлата ” си връзка с патриаха и владиците.

Два дни преди този миг, на 13 април, Светият синод излезе с решение, че тази година „ поради несъответствуващи условия ” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „ Възкресение Христово ” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в Сффия ще се използва миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от Министерски съвет оповестиха обществено, че ще дават държавния самолет да пътува до Йерусалим, каквато е традицията. Владиците още един път отхвърлиха, заявявайки, че в Северна България ще утвърждават Благодатния огън от Румъния, а в Западна – от Сърбия, демонстрирайки по този способ, че не желаят да имат нищо общо с управлението на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали – за ужас на Синода от Министерския съвет заявили, че са готови да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е оскверняване, тъй като Благодатният огън може да вземе само от духовно лице.

Глупостите, които вършат от незнание и от надменност в екипа на премиера Петков не свършавт дотук. На „ Дондуков “ 1 родили концепцията министър председателят Кирил Петков „ да заведе ” патриарха в Северна Македония. Това е израз на тотално неведение, тъй като Македонската православна църква е отлъчена от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 година, когато се самопровъзгласява за автокефална. Да не приказваме, че здравето на патриарх Неофит изобщо не позволява такова пътуване, написа Епицентър.бг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР