Президентът Радев е свиквал КСНС 8 пъти през първия си

...
Президентът Радев е свиквал КСНС 8 пъти през първия си
Коментари Харесай

5 години битка между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2


Президентът Радев е свиквал КСНС 8 пъти през първия си мандат. За съпоставяне президентът Плевнелиев събираше първите в страната за съвещания 13 пъти. Причината за по-малкото съвещания е напрежението сред президента и ръководещата коалиция.

Основните тематики на съвещанията бяха свързани с модернизацията на армията и противодействието на корупцията.

За първите пет години на „ Дондуков “ 2 Радев е налагал несъгласие на закони и промени на закони 28 пъти. Първото несъгласие е върху Закона за концесиите, а последното върху промените на Наказателно-процесуалния кодекс.

Конфликт още от Ден 1

Президентът Радев встъпи в служба с посланието, че ще поставя преди всичко националния интерес: „ Да си българин е чест, а не орис “. Още от първия ден на Радев се наложи да работи и като министър председател, тъй като трябваше да назначи длъжностен кабинет. Последваха парламентарни избори, които доведоха до обединението на ГЕРБ с „ Обединени патриоти “.
Снимка: bTV

Още в първата година президентът разгласи,че борбата с корупцята е оставена на жителите и медиите: „ Често прокламираната непоклатимост звучи като церемониален марш на място. Парламентарната република атрофира Народното събрание се трансформира в нотариат на решенията на държавното управление “.

Тогавашният ръководител на Народно събрание Цвета Караянчева му отговори: „ Катастрофичното говорене е желан прийом (…) толкоз блестящо неспокойствие от европейската поддръжка за държавното управление “.

През втората година от мандата сред президента и държавното управление прехвърчаха искри поради рестартираната процедура за придобиване на нов военен аероплан на фона на взаимни обвинявания в лобизъм - държавното управление предложи, а Народното събрание гласоподава да се купят 8 самолета F-16 блок 70.
Снимка: bTV

Президентът разкритикува процедурата: „ Конкурсът е изопачен държавното управление направи тъкмо назад разгласи победител в прорез с неговите правила и даже се ангажира да надплати “.

Прокуратурата излиза на терена

Острите пререкания президент-управляващи се задълбочиха. В сюжета се включи и прокуратурата с запитване до Конституционния съд какво е държавна измяна и по кое време може да проверява президента. Държавното обвиняване даже пусна специфични разследващи средства на които се чува гласа на президента.
Снимка: bTV

На 4 февруари 2020 година последва извънредно остро послание към нацията на президентът: „ Считано от през днешния ден, публично смъквам доверие от държавното управление, което не работи в полза на българските жители и носи отговорност за острата рецесия в нашето общество. Това държавно управление и ръководство води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това би трябвало да се постави край “.

Тогавашният министър председател Бойко Борисов имаше собствен прочит: „ Нервен е поради прокуратурата... още декември месец правеше политически изявления и аз споделих, че за мене той не е президент обединител, тъй като разединява нацията “.
Снимка: bTV

Няколко месеца по-късно – на 9 юли прокуратурата влезе в президентството и арестува президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов и съветника по сигурност Илия Милушев. По-късно те бяха освободени от съда, който разгласи арестите за противозаконни. Стотици се събраха за поддръжка пред президентството. Той им отговори с апела: „ Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън! “.

Дронове , чекмеджета и служебни кабинети

Протестиращите желаеха оставките на премиера и основния прокурор. в идващите дни митингът стана многохиляден и обхвана страната, митинги имаше в чужбина. Управляващите обаче останаха до края на мандата си, като в идващите месеци острите нападки сред Радев и Борисов не стихнаха.
Снимка: bTV

Последният дори упрекна президента, че го снима с дрон. Радев не му остана задължен: „ Моят дрон е толкоз добър, че тъпче пачки в чекмеджета “.
Снимка: bTV

На 1 февруари 2021 година, месеци преди постоянните избори двойката Радев и Йотова оповестиха кандидатурата си за втори мандат, като дадоха опция на партиите да се нареждат по отношение на митингите или статуквото: „ Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен, антимафиотски консенсус. Тук към този момент е ролята на партиите в това по какъв начин ще оползотворят тази социална сила “.
Снимка: bTV

Политическата неспособност да се излъчи работещо болшинство докара до две служебни държавни управления на Радев. Той сложи задача на държавните управления да разгласят истината за положението на страната. Обвиниха го в тирания и репресии на Министерство на вътрешните работи против политическите съперници.

Така през ноември президентските избори съответстваха и с идването на продължаваме смяната и новата съдружна формула. Президентът завоюва на втори тур и разгласи, че ще бъде сериозен и към новата власт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР