Президентът Радев част от промените в Конституцията. Едно от нещата,

...
Президентът Радев част от промените в Конституцията. Едно от нещата,
Коментари Харесай

НС удари гредата с конституционните съдии, убеден Крум Зарков

Президентът Радев част от измененията в Конституцията. Едно от нещата, които не нападна, беше новият текст, че когато Народното събрание избира членове за органи, то го прави с транспарантна, справедлива и обоснована процедура. Това съобщи пред bTV съветникът на президента по правни въпроси и някогашен длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков.

Той акцентира, че процедурата по желание на конституционни съдии е била тъкмо противоположната - имало недобър спектакъл, а най-после се стигнало до авансово оповестен резултат.

Имаше надменност в последния миг, когато народните представители от болшинството взеха решение, че няма да се съобразят с решение на Конституционния съд, който те попълнят, посочи Зарков във връзка решението за 9-годишен мандат на

По негови думи решението е 100% наложително за тях.
 Конституционен съд образува второ дело за избора на нови съдии
Конституционен съд образува второ дело за избора на нови съдии

То е по настояването на " Възраждане ", " ИТН " и Българска социалистическа партия

Той напомни, че депутатите са се забавили с излъчването на съдии и по този метод 9-годишният мандат на тези, които би трябвало да бъдат определени, се е осъществил две години по-късно.

Зарков посочи, че Конституционен съд е решил, че новопостъпилите съдии би трябвало да довършат мандата от момента, в който е трябвало да постъпят - т.е. не 9, а 7 години. Седем години им се видя малко на народните представители и те взеха решение да изтеглят решението си няколко дни по-рано, с цел да не влезе в действие решението на Конституционни съд, означи той.

" Удариха гредата. Пропуснаха да виждат, че Конституционен съд взе друго решение по друго тяхно безчинство . Изгониха шефа на Сметната палата. Тогава Конституционен съд категорично се наведе над хипотезата - наложително ли е решение на Конституционен съд, в случай че е оповестено, само че към момента не е в действие. Конституционен съд сподели, че от момента, в който решението е оповестено, органите са длъжни да го съблюдават. Заради това решението на Народното събрание е безочливо ", отсече Зарков.
 Румен Радев желае да се отсрочи клетвата на Атанасова и Белазелков
Румен Радев желае да се отсрочи клетвата на Атанасова и Белазелков

Сезира самия Конституционен съд да прегледа дали изборът не е противоконституционен

Той счита, че решението на депутатите от болшинството не се дължи на неведение, а на себесъзнание, че могат да вършат каквото желаят и никой няма да забележи или да алармира.

" По съществото си " сглобката " постоянно ще секретират противоконституционни решения. Причината е, че Конституцията е основала парламентарен метод за взимане на решения, който е - посредством обществен спор се взимат решения, за които се носи отговорност. Сглобката действа по противоположен метод - посредством предварителна сделка се взимат се решения, замъглява се отговорността посредством кавги. Говорим за ръководство, построено въз основата на надлъгване ", обясни Зарков.

Той изрази вяра Атанасова и Белазелков да не положат клетва.

По негови думи е обикновено, когато има оспорено решение, н първо да се произнесе Конституционен съд, а по-късно то да бъде осъществено.

" Ако през 2013 година, някой беше споделил, че Делян Пеевски ще е моралният стожер на нацията, щяхме да се прекръстим - това са чудесата на " сглобката " , разяснява още Зарков във връзка против президента Румен Радев.
 Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и
Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " също сезират Конституционен съд за избора на нови съдии

Опозицията се надява на бързи решения на Конституционния съд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР