Президентът призова Денков да върне мандата неизпълненКато върховен главнокомандващ съм

...
Президентът призова Денков да върне мандата неизпълненКато върховен главнокомандващ съм
Коментари Харесай

Новини от седмицата: ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха състава на кабинета; Съдът постанови блокиране на Zamunda

Президентът прикани Денков да върне мандата несбъднат
Като висш главнокомандващ съм директно зает с националната сигурност и съм предназначен да защищавам българската страна. И тъкмо поради това е нецелесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на страната на водачите на Вашата партия след изтеклите записи и техните обществени признания – поради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите посредством преодоляване на Министерство на вътрешните работи и дискредитирането на водачите на европейските институции и името на България. С тези думи президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат на кандидат-премиера на ПП-ДБ Николай Денков.
ГЕРБ и ПП-ДБ оповестиха публично състава на ротационния си кабинет
Николай Денков и Мария Габриел оповестиха публично имената на министрите в ротационния си проектокабинет. Има единствено една смяна по отношение на оповестения всекидневен лист, като за министър на правораздаването в съдружното държавно управление ще бъде препоръчан Атанас Славов, вместо Емил Дечев. Денков не сподели за какво се е наложила смяната в последната минута.
Кабинетът на ГЕРБ – Политическа партия: Няма доверие, само че дава обещание да свърши работа
Без доверие между тях, през консенсуси и с цел да се прави работа – по този начин ГЕРБ и ПП-ДБ стартират взаимното си ръководство на страната. Коментарът пристигна през днешния ден от номинирания за министър председател от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Николай Денков. Той приказва за новия състав на ротационния кабинет, който от двете обединения не са оповестили публично, само че Денков съобщи, че това е, което излезе в края на деня, това е, което сме предложили за приемане “.
Борисов няма да си даде самичък имунитета – депутатите би трябвало да решат
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично отхвърля да си даде имунитета самичък, с цел да бъде разследван от прокуратурата за вероятно пране на пари, обвързвано с „ Барселонагейт “. Това разгласи самият той в коридорите на Народното събрание, като разгласи, че няма къща в Барселона, а офанзивата на прокуратурата е политически акт.
Съдът постанови блокиране на торент уеб страницата Zamunda
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), дружно с IFPI – организацията, представляваща звукозаписната промишленост в международен мащаб – завоюваха на първа инстанция дело против най-популярните торент уеб сайтове в България. БАМП заяви, че Софийски градски съд е постановил, че три интернет доставчика в България би трябвало да блокират достъпа на своите клиенти до уеб страниците на ThePirateBay и Zamunda.
Подкаст | Регулации на ваканционните парцели в България има, само че надзор – не
Все още сме надалеч от цялостното изсветляване на пазара на ваканционни парцели в България, които се отдават за малко през платформи като Airbnb и Booking. Това стана ясно от думите на Невена Борисова, действен шеф на Flat Manager. Тя е посетител в епизод 13 на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “.
Правителството предложи още 3 месеца удължение на бюджета за 2022 година
Министерският съвет внесе за гласоподаване в Народното събрание решение, с което се удължава действието на Закона за бюджета за 2022 година с три месеца или до приемането на бюджет за 2023 година, в случай че това стане по-рано. Служебното държавно управление променя Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет, НЗОК и ДОО за 2022 година, като по този метод ще разреши да се погасяват държавни заеми, да се заплащат пенсии и други обществени разноски след 10 юни.
Бюджетният недостиг към този момент доближи 1.2 милиарда лева
Бюджетният недостиг на България към този момент е 1.2 милиарда лева, демонстрират данните на Министерството на финансите. Отрицателното салдо е насъбрано в рамките единствено на пет месеца – интервал, в който страната по принцип получава най-вече приходи от налози и прави минимум разноски. Предстои втората половина на годината, в която обичайно заплащанията са по-високи.
КЗП стартира инспекция на компаниите за бързи заеми
От през днешния ден екипи на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартират инспекции на място в офисите на компании за бързи заеми в цялата страна. Регулаторът, който е под шапката на Министерството на стопанската система, ще ревизира „ за добросъвестното ценене на правата на потребителите по подписани контракти за бързи заеми “.
Банките в България са цялостни с пари и това държи лихвите ниски
Растежът на заема за неправителствения бранш през 2022 година се резервира висок в изискванията на мощно негативни равнища на действителните лихвени проценти, забележителен размер на привлечените средства и висока ликвидност в банковата система. Това се показва в тематично проучване към първия за годината стопански обзор на Българската национална банка (БНБ).
КЕВР реши цената на газа през юни да падне с 15%
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за юни в размер на 65.82 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това беше и препоръчаната по-рано през днешния ден от „ Булгаргаз “ стойност, която е с 15.2% по-ниска от цената за април.
Рекорд: 50% от тока в България бе създаден от ВЕИ
В деня, в който депутатите още веднъж заедно демонстрираха поддръжката си за замърсяващите въглищни централи, задължавайки служебния кабинет да изготви отчет до каква степен са стигнали договарянията по предоговаряне на Плана за възобновяване, производството на ток от ВЕИ в България сложи връх. А популистки защитаваното в последно време от всички в Народното събрание въглищно произвеждане към този момент стои на последно място по дял в енергийния микс.
Кои са аргументите цената на тока в България да пада до 0 лв.?
Миналата седмица бяхме очевидци на казус за относително младата борса на ток в България – два дни подред в обедните и следобедни часове бяха реализирани нулеви цени на електрическата енергия. Стойностите са за сегмента „ Ден напред “, в който почасовите ставки на електрическата енергия за идващия ден се дефинират всекидневно посредством търг с производители и купувачи. За да има такива стойности обаче, това значи, че има продавачи, които са подготвени да продават на тези цени.
Промените в Закона за ВЕИ минаха на първо гласоподаване с доста кавги
С остри разногласия, неколкократни спирания на пленарното съвещание и доста рецензии към служебния кабинет депутатите одобриха на първото четене измененията в Закона за силата от възобновими източници. „ За “ гласоподаваха 142-ма, 46 бяха „ срещу “, петима народни представители се въздържаха, предава БНР.
Три от четирите мегапоръчки за новите влакове са спрени
Три от четирите мегапоръчки на обща стойност над 2.8 милиарда лева без Данък добавена стойност са спрени, излиза наяве от информация в Регистъра за публични поръчки. Това се е случило на 25 май, само че към момента липсва документи за аргументите. От Министерство на превоза показаха за Economic.bg, че търговете са спрени " по отношение на постъпили уведомления от Комисия за защита на конкуренцията за формирани производства по тъжби на заинтригувани лица ".
Министерство на регионалното развитие отвори втория стадий на програмата за саниране
Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) отваря за кандидатстване втория стадий на програмата за саниране на многофамилни жилищни здания, финансирана по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Крайният период за кандидатстване е 16 януари 2024 година
Турската „ Пергостил “ влага 5 млн. лева в нова фабрика в Димитровград
Турската компания „ Пергостил “ ще влага 5.1 млн. лева в построяването на нова фабрика в Димитровград, с. Крепост. Тя ще е за произвеждане на алуминиеви перголни и стъклени системи и с нея ще се открият 20 нови работни места.
Италианска компания ще прави полетите с медицинските хеликоптери
Вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев избра италианската Alidaunia за осъществяване на полети с вертолети за потребностите на незабавната здравна помощ по въздуха (HEMS). Компанията е подала по-ниска оферта от съперника си – Avincis.
Шишков „ упорито “ желае да узакони противозаконни инфраструктурни обекти
Регионалният министър Иван Шишков „ упорито “ предлага на депутатите от 49-ото Народно заседание да узаконят противозаконни инфраструктурни обекти, чиято обща стойност по предходни калкулации на министерството възлиза на повече от 1 милиарда лева За задачата той е внесъл промени в Закона за устройство на територията, които публично са признати на днешното съвещание на Министерския съвет.
Познати компании се борят да строят интермодалния терминал в Русе
Общо 5 предложения са подадени за строителство на интермодалния терминал в Русе. Три от тях са на консорциуми, а други 2 са на обособени компании. Това излиза наяве от информация в Регистъра за публични поръчки. Първоначалният период за подаване на офертите бе 6 април, само че след това той е продължен до 12 май. Причини за смяната не се показват.
София ще опита да ограничи тротинетките
Столичният общински съвет готви ограничавания за придвижването с тротинетки в града. Освен че ще са неразрешени в паркове, пешеходни зони, тротоари и площади, паркирането им и оптималната скорост също ще подлежат на нови правила.
Да облечеш Мей Мъск: Българска дизайнерка покорява международната фешън сцена
Неуспешните опити да откри съвършената рокля за своя абитуриентски бал, която да не е прекомерно скъпа, само че в това време да бъде качествена, карат едно 18-годишно момиче да се замисли дали не е време стилният бизнес в България да се промени. Така стартира историята на Десислава Тошева и нейната фешън къща Caviar. Роклите на Десислава към този момент превземат света на висшата мода и даже тази година за повторно звездите на фестивала в Кан са били облечени от българската дизайнерка.
Българка споделя на света посредством фотоси за обичайна кухня
Снимките на храна в обществените мрежи Фейсбук и Instagram са нещо обикновено. На моменти даже тривиално. Но оттатък желанието да сме в „ тренда “ и да получим повече лайкове, има хора, които професионално се занимават кулинарна снимка. Те показват естетиката на храната и продуктите, които се употребяват за нейното подготвяне.
Британска телевизионна компания ще прави филм за „ Съкровищата на България “
Британската Sandstone Global ще сътвори поредност, в която да показа съкровищата на България. Това стана ясно по време на среща сред министъра на туризма Илин Димитров и проф. Бетани Хюз, притежател на телевизионната компания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР