Президентът показа, че трудно се справя, а държа властта в

...
Президентът показа, че трудно се справя, а държа властта в
Коментари Харесай

Нидал Алгафари пред Tribune.bg: Радев успя да раздели нацията на много различни части, включително на етническа и религиозна основа

Президентът сподели, че мъчно се оправя, а държа властта в ръцете си, счита политическият PR и публицист
Политическият PRиписател Нидал Алгафари пред Tribune.bg с равносметка за миналата година в политическия живот на България, упованията и очакванията за новото съдружно държавно управление и вероятностите за превъзмогване на рецесиите, пред които е изправена страната ни



Намираме в края на една бурна политическа година - каква е равносметката?

Зависи за кого. Ако е равносметката за българския народ като цяло – не е най-хубавото, тъй като изгубиха доста време и доста пари от държавната хазна за тези избори. Имаше разочарования, фантазии и очаквания, които се изпариха. Ако става въпрос за новите политически субекти, за тях към този момент е доста щастливо, тъй като са в Народното събрание и към този момент са на власт. Овластени са от националната обич! Що се отнася до хората като мен - следя с интерес какво се случва и по какъв начин се случва от позицията на един остарял лаф– „ Гледам ги младите какъв брой са умни и красиви, само че към момента шляпат “.

Какви са упованията Ви от новото съдружно държавно управление ? Кирил Петков и Асен Василев дадоха много смели поръчки, само че партиите в кабинета са радикално разнообразни по своята същина?

Ето тук се разминават за мен упования и очаквания. Очакванията ми са тези хора да съумеят да намерят някаква пресечна точка между тях и да съумеят да се оправят с най-малко трите звяра, които сега ги ръфат. Единият е ковид в опазването на здравето и тази сфера като цяло, тъй като тя ни е проблем. Вторият е изключителното обедняване на хората и третия- безспорното повдигане на всички цени, като стартираме от силата и стигнем до най-ежедневните артикули. Това са ми упованията! Надеждата ми е, че всички ние по някакъв метод ще успеем да преживеем компликациите. Управляващите към момента са неопитни и го потвърдиха дори в най-елементарни лапсусни неточности – с това, че ще вършат път Ботевград – Враца – Шумен, че ще строят втори мост над Дунав, че са имунизирани 8,5 милиарда души в света. Смятам, че това са все „ лапсуси “, а освен неумелост. От тази позиция – разминават ми се упованията с очакванията!

Как бихте коментирали държанието на Румен Радев по време на служебните държавни управления и в този момент, когато завоюва втория президентски мандат?

Президентът Радев имаше неповторимата опция да държи цялата власт в ръцете си и да покаже какво може и какво знае. Той сподели, че мъчно да се оправя, да вземем за пример, със опазването на здравето – поставените от него хора тотално се забатачиха в резултат на глупавите решения.

Видяхме, че той е силовак. Човек, който, с цел да може да наложи волята си, не го прави с убеждения, не го прави с схващане, а го прави посредством министъра на вътрешните работи. Показа го около изборите. Успя да направи по този начин, че хората в България да не отидат до урните и да не гласоподават, т.е. една доста дребна част от популацията на България припозна като свои всички тези политици, освен Радев. Хората по-скоро се бяха отвратили. Успя да направи по този начин, че да раздели хора, които в годините са били дружно. Членове на Българска социалистическа партия да вземем за пример се разделиха, разцепиха се по един извънредно противен метод с помощта на неговата политика. Тези хора, които излязоха по площадите и бяха обединени от някаква концепция, се разделиха и се разпръснаха на дребни части. Той не съумя да ги убеди. Радев по-скоро съумя да раздели нацията на доста разнообразни елементи, в това число на етническа и на религиозна основа.

Ще се откри ли решение на въпроса с Република Северна Македония? Виждаме спорни послания от страна на държавното управление, а президентът привиква Консултативния съвет по национална сигурност при започване на януари по отношение на този наболял проблем.

Е какво като го свика? От всичките му свиквания на Консултативния съвет за национална сигурност видяхме, че няма никакъв резултат. Това са хора, които се събират, в продължение на един-два часа си приказват общи приказки и от това нищо не излиза. Това, което би трябвало да проумеят нашите политици е, че ние сме една доста дребна страна с доста дребна власт, на една доста дребна територия от Европейския съюз и не можем да си постановяваме нашата воля върху това, което чакат по-големите от нас в Европа. Северна Македония, дали ни харесва или не, ще бъде призната, без значение дали нашите политици ще кажат да или не. Ще бъдем принудени финансово, политически, в случай че желаете исторически, по този начин, както съумяха в края на 2018 година да притиснат Гърция да одобри името Северна Македония и откриха някакъв компромис( б.р. Спорът за името „ Република Македония “ е исторически проблем, който съществува в интервала сред 1991 и 2019 година сред Гърция и Република Македония, в този момент към този момент Северна Македония. От оповестяването на независимостта на Македония съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща невиждана опозиция от страна на Гърция). Всичко друго е прахуляк в очите на хората – че са огромни патриоти, огромни националисти. Смятам, че една огромна част от хората в държавното управление, които сега договарят за Северна Македония има още доста вагони с книги да прочетат и да научат от историята, с цел да тръгнат да взимат каквато и да е позиция.

Какво смятате за наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата във разновидността, който беше признат от Народното събрание, ще помогне ли за преодоляване на енергийната рецесия?

Единственото, което се схваща от сходно деяние, което беше осъществено от Народното събрание от съвсем всички политически сили е, че са като кокошки в калчище. Не е това разновидността очевидно, тъй като ние сме бедна страна. Ние не може да си позволим да дотираме това перо – енергетиката в България - неуместно е. Не можем да спрем тази инфлация, тези високи цени. Това става с други решения. И да се надяваме, че от Европейския съюз ще ни дадат едни пари, с цел да можем да ги раздаваме ей по този начин на калпак, също считам, че нашите политици нещо са се объркали. Трябва да схванат, че този План за възобновяване е, с цел да можеш да инвестираш в нещо, което да изкарва пари, а не, с цел да може да ги раздаваш или да дотираш каквото и да било. Така че, считам, че се объркаха и оттук-нататък това беше първият знак за някакъв прелом, който ще участва в петорната коалиция, тъй като финансовият министър е един, а всички министри от другите политически партии, които са дали хиляди обещания на своите гласоподаватели, към този момент ще желаят да има задоволително пари, с цел да създадат промяна. Реформа се прави с доста пари, а пари в страната за мое най-голямо страдание няма. Не сме толкоз богати!

Предстоят едни от най-хубавите и светли празници, какво ще пожелаете на българския народ в навечерието на Новата година?

На българския народ има кой да му пожелава в среднощ и знаем какви нещастия и тегоби ще чуем, към този момент сме привикнали. Той (б.р. президентът Румен Радев) да пожелава на българския народ. Аз мога да пожелая на хората, които са ми близки, които са ми другари, които са ми познати или фенове на моите книги – да са здрави!

Пожелавам на първо място здраве и всичко друго да могат да си го разрешат, Дай Боже!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР