Президентът пожела на всички български мюсюлмани, на техните семейства и

...
Президентът пожела на всички български мюсюлмани, на техните семейства и
Коментари Харесай

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът пожела на всички български мюсюлмани, на техните фамилии и близки здраве, мир и благополучие

Драматичните тествания за човечеството са мотив да отправим общ апел за мир и съгласие, за съпричастност и поддръжка към бедстващите в регионите на кървави военни спорове, където всеки ден не престават да умират почтени дами и деца и, за жалост, човешкият живот престана да бъде полезност. Това съобщи държавният глава Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По традиция всяка година президентът е хазаин на събитието в символ на почитание към значимостта на религиозните обичаи и традиции на българските жители с мюсюлманско изповедание, предава dunavmost.com.

Гости на вечерята ифтар са представители на мюсюлманската и на останалите обичайни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици. В събитието взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, а президентът беше дружно със брачната половинка си Десислава Радева.

В приветствието си президентът съобщи, че отправеният апел за мир е демонстрация на отговорност към ориста на идните генерации, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, учреден на съгласие. „ Наш дълг е и да възпитаваме младежите в дух на взаимно почитание, приемливост и добротворство “, сподели президентът и добави, че тази задача е голяма отговорност, както за държавните институции и цялото ни общество, само че и изключително за управленията на вероизповеданията в нашата страна. Президентът изрази благодарност за напъните им за подсилване на междурелигиозния разговор и приемливост, наследени от предците ни, и с които обществото ни се гордее, а страната ни е образец за целия район.

Румен Радев пожела на всички български мюсюлмани, на техните фамилии и близки здраве, мир и благополучие. „ Следващите дни и седмици са освен време за пост и молитва, за разсъждение и равносметка, а и за примирение и помилван, за състрадание и лепта “, каза президентът и добави, че разбирането на смисъла от духовната храна дава мощ на индивида в устрема към мъдрост и духовно извисяване ".

В приветствието си основният мюфтия Мустафа Хаджи изрази благодарност към президентската институция и президента за семейството на вечерята ифтар. „ Българският народ е образец за приемливост и положително общуване, което е в контраст на протичащото се в международен мащаб, където се водят войни на религиозна основа “, каза Мустафа Хаджи, като означи, че въпреки и тържествената вечеря ифтар да се провежда годишно, с всяка минала година тя става по-значима.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР