Президентът подписа указ за специален ред на плащанията по външнотърговски

...
Президентът подписа указ за специален ред на плащанията по външнотърговски
Коментари Харесай

Сметка в рубли: Русия взе рационално решение

Президентът подписа декрет за специфичен ред на заплащанията по външнотърговски контракти за доставка на селскостопанска продукция. Това ще отбрани съветския експорт на храни от наказания. В резултат на това ще нарасне търсенето на рубли и ще се ускори търговията с другарски страни.

Специален ред

От 1 ноември е допустимо да се употребяват специфични сметки в рубли и валута за транзакции. Те се откриват от оторизирани банки въз основа на заявки от задгранични купувачи. Правителството ще утвърди листата на земеделските артикули до 30 дни.

Механизмът е следният. Чуждестранните купувачи превеждат средства по сметка в задгранична валута. След това тази валута се продава на оторизирана банка - независимо или тя се инструктира да я продаде на проведени аукциони, т.е. на борсата. Банката превежда получената сума в рубли по специфична сметка от вид " З " и я изпраща на локален участник във външноикономическата активност.

„ Това дава редица преимущества. Първо, разрешава ви да избегнете наказания и понижава зависимостта от валутите на вражески страни. Второ, задграничен покупател, който отваря специфична сметка, ще получи пряк достъп до съветските експортьори на селскостопански артикули без бюрократични забавяния, “ изяснява Георгий Свирин, експерт по интернационалните финансови пазари.

Защита от наказания

Приблизително по същия метод Москва търгува газ с Европейски Съюз. От потребителите не се изисква да заплащат единствено в рубли. Откриват се обаче спомагателни благоприятни условия, показва Евгений Шатов, анализатор.

Специална валутна сметка " З " не може да бъде блокирана или запорирана.

Това ще отбрани експортьорите на селскостопанска продукция, в частност на зърно, и задграничните купувачи от другарски страни от наказания, акцентира Георгий Свирин. Печалбите в рубли, за разлика от задграничната валута, " не висят " в задгранични банки.

Ръст в търговията

Интерес към разплащания в национални валути демонстрират страните от Персийския залив и Африка. С ЕАИС, Китай, това към този момент е открито.

Доставките на селскостопански артикули в Африка се усилиха внезапно - през първата половина на годината Русия изпрати там съвсем 10 милиона тона зърно. В стойностно изражение износът нараства с 91% по отношение на същия интервал на 2022 година

Новата скица ще подтиква търговията сред Русия и другарски страни.

Според Министерството на икономическото развиване през 2022 година делът на „ неприятелските “ стопански системи в износа е намалял от 58% на 35%, до момента в който неутралните и „ другарските “ стопански системи са се повишили от 42% на 65%. В резултат износът на храни, макар глобите, добави 25%.

Обем на разплащания в рубли

През май разплащанията в рубли за експорт за Европа към този момент са 49,8%, а за Азия - 36,3%.

Според Централната банка с другарските страни тази цифра доближава 66% (през февруари 2022 година беше 13%). Доларът и еврото в Азия за първи път отстъпиха място на рублата и " другарските " валути.

Това ще помогне на стопанската система. Рублата би трябвало да се ускори.

„ Но ние също се нуждаем от непрекъснато увеличение на производството, както и от развиване на бизнеса, тъй че бюджетните доходи да зависят по-малко от експортните цени и да няма потребност да отслабваме националната валута, с цел да покрием държавните разноски “, акцентира Юрий Ляндау, лекар по стопанска система.

Експертите считат, че сходен механизъм за разплащания ще бъде прибавен и за други стратегически експортни артикули. По-специално, към черни и цветни метали, артикули от тях, артикули на химическата индустрия, дървен материал.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР