Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев заяви, че

...
Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев заяви, че
Коментари Харесай

Плевнелиев: Идеята за давността за престъпленията при приватизацията е деструктивна и недемократична

Президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев съобщи, че е срещу концепцията за отпадане на отминалостта за закононарушения при приватизацията и " тя ще подкопае върховността на законността в България ".

" Тя няма да докара до правдивост, а тъкмо противоположното. Подобно деяние със задна дата е извънредно непродуктивно както за обществото, по този начин и за страната ", съобщи Плевнелиев в предаването на Би Ти Ви " Лице в лице ". Той посочи, че в случай че сходна концепция бъде призната, тя ще се отрази отрицателно и на доверието на вложителите, поради измислянето на правила, които да важат със задна дата. Нарече предлагането непродуктивно и популистко.

" По-скоро остава чувството, че

има нещо, което остава премълчано пред българския народ

на някой би трябвало да му бъде върнато, някой би трябвало да бъде ударен ", е мнението на президента.

" Моля ви, обмислете още един път деструктивната и извънредно недемократична концепция. Нека бъдем почтени към българския народ, тази приватизация завърши ", обърна се Плевнелиев към ръководещите. Той добави, че точно страната е продавала предприятия на безценица и попита къде е била същата тази страна, когато е трябвало да подсигурява разпоредбите и да ревизира дали се съблюдават. " Кой беше измамен под отговорност и за какво в този момент си мислим, че с едно декларативно деяние нещата ще се трансформират ", попита той.

" Има доста безобразия в България, за които давностният период не е изминал. Какво вършат институциите там? Само показвам КТБ - какво прави страната там ", попита още Плевнелиев.

На въпрос за антикорупционния закон и концепцията президентът да назначава ръководителя на бъдещото антикорупционно звено Плевнелиев сподели, че в случай че беше държавен глава нямаше да упорства за това. " Много по-добре за България е

президентът да стои встрани от това предопределение, а точно да играе за баланс ,

не за безспорна власт ", уточни той.

Според Плевнелиев в демокрацията е най-съществен салдото сред институциите, " нито една от институциите не трябва да прекалява в упражняването на властта и нито една не трябва да господства над другите ".

" Вярвам, че този антикорупоционен закон е стъпка напред, само че нямам доверие, че ще забележим резултатите ", добави той и добави, че повода е в неналичието на реакции по този проблем от страна на институциите в годините обратно.

" Все още президентът Радев е надалеч, доста надалеч от гневните офанзиви, които видяхме към някои други президенти в България. Все още той има медиен комфорт, какъвто не са имали други ", добави Росен Плевнелиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР