Президентът обяви, че ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне

...
Президентът обяви, че ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне
Коментари Харесай

Къде ще отиде третият мандат - сценариите на политическите сили

Президентът разгласи, че ще връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление най-късно в петък, когато е и крайният период по Конституция. А до тогава се пресмятат вероятни и невъзможни формули за нов кабинет. И преди още да е станало ясно къде ще отиде третият мандат, от " Изправи се БГ! Ние идваме! " показаха мнение, че всички би трябвало да стартират още веднъж диалози.

Според " Изправи се БГ! Ние идваме! " е време за водачество, а не за дебелоглав и тънки партийни сметки. Първата стъпка към това съгласно тях са диалози и съгласие за това кой е най-добре да вземе третия мандат в името на устойчиво държавно управление, излъчено от този парламент.

" След което биха следвали диалози за целите съответно със периоди и с подписано съглашение и чак по-късно диалози за персоните, които биха влезнали в идващия кабинет. Разбира се, това не би следвало да са партийни лица, а по-скоро специалисти от съответните професионални общности, които да имат експертиза, поддръжка в своята област и, несъмнено, да са честни хора ", сподели Мая Манолова .

Манолова и през днешния ден удостовери, че са поели ангажимент да положат всички старания за държавно управление поради рисковете пред България, само че без ГЕРБ и Движение за права и свободи.

По-рано през днешния ден пред националното радио Николай Хаджигенов от същата групировка сподели, че и с Движение за права и свободи би трябвало да се приказва - " без значение дали ни харесва, както и с Българска социалистическа партия, само че не е по този начин с ГЕРБ ". Според него с " ИТН " също би трябвало да се приказва. Прогнозира, че възможностите за държавно управление с третия мандат са положителни.

По мотив Движение за права и свободи Мая Манолова отхвърли да имат разнобой с Хаджигенов - имали подписан документ във групировката.

" В този меморандум е ясно записано, че няма да участваме в никакви съдружни формати, нито пък ще поддържаме такива с наличието на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", изясни Манолова.

Андрей Михайлов от " ИТН " разяснява в предаването " Неделя 150 ", че ключът към ръководството е в тези пет парламентарни групи, които съгласно него могат да се съюзят, да се схванат, да обсъдят и които имат все още 175 народни представители.

Пак пред БНР заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов съобщи, че когато се водят диалози за държавно управление и за бъдещето на България, няма по какъв начин да се мине без диалози с ГЕРБ. Митов напомни, че са подали ръка и постоянно са били градивни и подготвени за диалог. Допълва обаче, че " няма по какъв начин да стъпят в тази тиня сега, в която не се съблюдават никакви правила ".

От " Демократична България " , Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи през днешния ден отхвърлиха коментар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР