Президентът няма отговорност към съставянето на служебен кабинет. Надявам се

...
Президентът няма отговорност към съставянето на служебен кабинет. Надявам се
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Президентът няма отговорност към съставянето на служебен кабинет

„ Президентът няма отговорност към съставянето на длъжностен кабинет. Надявам се Димитър Главчев да успее да сформира държавно управление. Не имам вяра той да се поучава с президента за състава на служебния кабинет. “ Това сподели вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите й, Румен Радев е бил пределно явен, когато е връчил указа на Главчев, че съгласно новите текстове в Конституцията няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет и няма по какъв начин да носи тази отговорност.

„ Това желаеха народните представители, президентът да няма никакъв взор към служебната власт, без значение от това, че явно има нарушаване на разделянето на управляващите. Постигнаха го. Ние съблюдаваме буквата на закона “, добави тя.

Според вицепрезидента в никакъв случай до този миг в най-новата ни история през целия този доста сложен преход за България не е имало такова посягане против Конституцията.

„ България е изправена освен пред политическа, само че и конституционна рецесия и това би трябвало да е ясно на техните съставители, на новите текстове в главния закон “, добави тя.

Тя напомни и думите на Гиньо Ганев, че Конституцията не е пясък, с цел да носи отпечатъка на който и да е политик, било то и огромен модернизатор.

Правната комисия утвърди кабинет с министър председател Димитър Главчев, напомня SafeNews. Народните представители от Комисията по правни въпроси дадоха зелена светлина за избора на служебно държавно управление с министър председател ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

Само за 15 минути съвещание с 13 гласа „ за “, 3-ма „ срещу “ и 3-ма „ въздържали се “ те одобриха в заключителни разпореждания на Закона за Българска народна банка той да има право да прекъсва краткотрайно пълномощията си, до момента в който заема позицията длъжностен министър-председател и да се върне на поста си по-късно.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР