Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път

...
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път
Коментари Харесай

Мугабе сред хората въпреки домашния арест

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на обществено място, откакто военните го сложиха под домакински арест по-рано тази седмица, съобщи Асошиейтед прес. Той участва на университетска гала по връчване на дипломи и беше посрещнат с овации, въпреки че в това време военните оповестиха " забележителен напредък” в диалозите за неговото отдръпване от властта и арестуваха някои негови политически съдружници, съобщи бТВ.

Военните, които в този момент управляват ситуацията в страната, поставят старания да показват почтително отношение към 93-годишния водач – най-възрастния държавен глава в света, като не престават да го назовават президент и висш главнокомандващ.

В същото време през днешния ден бе обявено за ареста и издирването на някои доближени на Мугабе и неговата доста по-млада брачна половинка Грейс.

Днешното абсолвентско събитие наподобява е имало за цел да разреши на престарелия президент да показва лидерска поза, въпреки че апелите за неговото отдръпване нарастват. Много зимбабвийци са обезпокоени, че Мугабе – единственият водач, който мнозина от тях познават, ще откри някакъв метод да се задържи на поста си, отбелязва АП.

Мугабе не произнесе слово на университетската гала, а единствено разгласи началото ѝ, посрещнат с овации, след което се смеси с присъстващите, с цел да изслушат националния химн.

В изказване на военните, оповестено от държавния ежедневник " Хералд” и от държавното радио и телевизия, се показва, че техните водачи " разискват с висшия главнокомандващ и президент Робърт Мугабе пътя напред и ще разгласят резултата пред нацията допустимо най-скоро”. " Има забележителен прогрес в интервенциите за пречистване на обкръжението на президента Мугабе от престъпници”, се споделя в изказването, като се показва, че някои към този момент са задържани, а други към момента се търсят. За последните се твърди, че са " правили закононарушения, причиняващи обществени и стопански премеждия в Зимбабве”.

Според АП военните търсят министри от настоящето държавно управление и други високопоставени чиновници, свързани с първата дама Грейс Мугабе, които са част от клика, условно наречена Г40, защото доста от тях са на възраст сред 40 и 60 година и са от ново потомство, друго от това, което преди време се бори за самостоятелност и против ръководството на бялото малцинство.

Бързият напредък на Грейс Мугабе тревожеше мнозина, които се опасяваха, че тя може да наследи брачна половинка си, откакто предходната седмица той уволни дългогодишния си заместител Емерсън Мнангагва. Именно това провокира намесата на военните. Сега се чака Мнангагва да оглави каквото и държавно управление да последва оттук нататък.

АП обръща внимание, че първата дама не е била видяна на днешната гала.

Междувременно бойци и БТР-и не престават да патрулират из столицата Хараре, а зимбабвийците към този момент се занимават с ежедневните си каузи. Столични поданици споделиха, че изначало се изплашили след намесата на военните, само че в този момент приветстват настъпилото утешение.

Водещите се сега договаряния наподобява имат за цел да накарат Мугабе да съобщи властта на ново държавно управление. Вероятно има разногласия към датата, когато да стане това. Ръководството на ръководещата партия има планувано съвещание идния месец, а мандатът на Мугабе изтича следващата година и дата за избори не е планувана.

Военните явно желаят процеса на одобряване на ново държавно управление да наподобява парламентарен и правов, тъй като се нуждаят дейностите им да бъдат утвърдени от 16-те страни от районния блок – Южноафриканска общественост за развиване (ЮАОР), и от Африканския съюз като цяло. Комисия на ЮАОР предложи привикване на изключителна среща на върха на страните членки за разискване на ситуацията в Зимбабве. Не е ясно обаче по кое време ще се състои тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР