Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и съпругата му Грейс са

...
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и съпругата му Грейс са
Коментари Харесай

Мугабе и жена му били готови да умрат, но не да се оттеглят

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и брачната половинка му Грейс са „ подготвени да умрат в името на правдата”. Те нямат желание да се отдръпват непринудено, с цел да легитимират военния прелом от тази седмица, съобщи техен племенник, съобщи Ройтерс.

Племенникът добави, че Мугабе съвсем не е спал, откогато военните завзеха властта в сряда, само че че здравето му е положително.

Десетки хиляди зимбабвийци извършиха улиците на Хараре и потеглиха на шествие с песни и танци, въодушевени от предстоящото рухване от власт на президента Робърт Мугабе, който ръководи африканската страна от 37 години.

В подиуми, напомнящи рухването на румънския деспот Николае Чаушеску през 1989 година, мъже, дами и деца прегръщаха бойци, откакто армията предприе тази седмица стъпки към отстраняването на единствения властник, който Зимбабве познава от независимостта си през 1980 година

„ Не на династията Мугабе” и „ Достатъчно, Мугабе би трябвало да си ходи”, гласяха някои от плакатите на тази проява, с която приключва седмица на невиждана политическа рецесия в Зимбабве, където армията пое надзор върху страната и сложи под домакински арест президента, оповестява Франс прес.

Намесата на армията е преломен миг в ръководството на Мугабе, белязано с репресии против всевъзможен тип съпротива и тежка икономическа рецесия – към 90 % от популацията в трудоспособна възраст е безработно.

Със своите 93 години Мугабе е най-възрастният настоящ държавен глава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР