Президентът на Зимбабве, бивш партизански боец, известен като „крокодила“, се кандидатира за преизбиране

...
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва е бивш партизански боец ​​и
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва е бивш партизански боец ​​и бодигард, който отговори на уволнението си като вицепрезидент, като свали от власт дълго управлявалия автократ Робърт Мугабе чрез преврат

От FARAI MUTSAKA Associated Press, 21 август 2023 г., 2:04 ч. Избори през 2018 г. и стана новият силен човек на Зимбабве по същия модел на Мугабе, казват критиците. Това е въпреки обещанията, които даде за свобода и демокрация за 15-те милиона души в страната, когато смени човек, когото подкрепяше - и някога защитаван като бодигард.

Мугабе беше начело на Зимбабве в продължение на 37 години и изглеждаше неподвижен.

Според конституцията това трябва да е последният мандат на 80-годишния Мнангагва, ако спечели тези избори. Части от неговата партия обаче казаха, че законът трябва да бъде променен обратно към начина, по който беше през по-голямата част от времето на Мугабе, за да позволи на Мнангагва да остане президент.

“ Искаме той да управлява цял живот,” каза привърженикът на Mnangagwa Rosedale Ndlovu.

Mnangagwa не отхвърли идеята, като наскоро каза на християнска група: „Ако искате да управлявате страната завинаги, идвате на църква и се молите за вас.”

Залогът е посоката на нация с богат селскостопански и минерален потенциал, но която е била отбягвана от Западът повече от две десетилетия поради нарушения на човешките права и все повече се обръща към Китай и Русия на фона на дългогодишните си икономически проблеми.

Зимбабве има най-големите находища в Африка на силно търсения минерален литий за батерии, за да привлече подновен интерес от Китай.

Въпреки че Мнангагва обеща прекъсване на репресивната и изолационистка ера при Мугабе, няма признаци на промяна.

Репресиите срещу политическата опозиция при Мугабе — който почина през 2019 г. в Сингапур — продължиха при Мнангагва, твърдят международни правозащитни групи Amnesty International и Human Rights Watch, наричайки ги „брутални“.

U.S. и европейските санкции срещу Зимбабве остават в сила.

Някои казват, че не е изненадващо, че малко се е променило, като се има предвид как Мнангагва се издигна на власт при Мугабе, първо като негов бодигард по време на кървавите войната за независимост през 70-те години на миналия век, след това като министър в кабинета през 80-те и 90-те години на миналия век и накрая като вицепрезидент, преди да станат политически врагове и той да бъде уволнен от Мугабе.

Преди да се скарат, Мнангагва беше известен като насилник на Мугабе.

Като президент Мнангагва беше „умели в разгръщането на деликатен баланс“ при продължаване на подхода на Мугабе в някои области, но не във всички, каза политическият анализатор от Зимбабве Александър Русеро. всякаква опозиция и изказвания на Запад, Мнангагва използва много по-гладък PR подход.

Запитан за крокодилския си прякор, Мнангагва описа себе си като „мек като вълна .” Той често преплита речите си с песнопения „Алелуя“ в една силно християнска страна. По време на предизборната кампания той каза на привържениците си, че ще отидат в рая, ако гласуват за неговата партия. Той каза, че Зимбабве сега е „зряла демокрация“ при него.

Той почти винаги се появява на публично място с шал в цветовете на зимбабвийското знаме, рамкирайки се като спасител на страната.

„Подобряваме стандарта и качеството на живот на хората в Зимбабве, тухла върху тухла, камък върху камък“, каза Мнангагва на предизборен митинг, посетен от хиляди поддръжници. „Стъпка по стъпка изграждаме Зимбабве в модерна, индустриализирана и просперираща страна.“

Mnangagwa може да претендира за известен успех в съживяването на части от селскостопанския сектор, имаше бум в минното дело и се изгражда инфраструктура.Но икономиката все още е дълбоко затруднена и предизборно проучване на водещата африканска социологическа агенция Afrobarometer каза, че около две трети от зимбабвийците смятат, че страната върви в грешната посока.

Гражданската коалиция за промяна – основната опозиционна партия, която ще предизвика ZANU-PF и Mnangagwa на изборите в сряда – казва, че нейните поддръжници са са били подлагани на насилие и сплашване от страна на последователи на управляващата партия, арестувани и тормозени от полицията, а митингите им са забранявани и разтурвани. Мнангагва отрича, че партията му е потисническа.

Политическият анализатор Русеро каза, че друга изборна победа на Мнангагва вероятно ще доведе до „повторение на наследството на Мугабе“.

„Едно нещо, което те до голяма степен споделят е, че не оставят нищо на случайността, що се отнася до консолидацията на властта“, каза Русеро.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР