Юн от Южна Корея ще призове за силен международен отговор на ядрените оръжия на Севера на срещите на АСЕАН, Г-20

...
Президентът на Южна Корея казва, че ще каже на световните
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея казва, че ще каже на световните лидери за необходимостта от вярно прилагане на ООН санкции срещу Северна Корея, когато се събират в Индонезия и Индия за годишни срещи на върха тази седмица

От HYUNG-JIN KIM Associated Press, 3 септември 2023 г., 20:47 ч. Китай и Русия въпреки заповедта на ООН към държавите-членки да репатрират всички севернокорейски гастарбайтери — ключов източник на чуждестранна валута за Севера — до декември 2019 г.

Юн каза, че ще използва особено срещата на върха на Г-20, за да подчертае „необходимостта от активно възпиране Северна Корея от кражба на криптовалута, изпращане на работници в чужбина, улесняване на морски трансбордиране и други незаконни дейности - основните източници на финансиране за нейното ядрено и ракетно развитие. Арсеналът е най-неприятната загриженост за сигурността на Южна Корея, но също така представлява сериозна заплаха за Съединените щати и Япония. Ракетите с голям обсег на Северна Корея са насочени към континенталната част на САЩ, докато нейните ракети с по-малък обсег са в състояние да достигнат Южна Корея и Япония, и двете ключови съюзници на САЩ.

В тристранно споразумение на срещата на върха в Кемп Дейвид през август Юн, президентът Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида се споразумяха да провеждат годишни тристранни учения и да пуснат в действие до края на годината споделянето на данни за предупреждение за ракети в реално време за Северна Корея. Тримата също така решиха да създадат тристранна работна група за засилване на сътрудничеството за борба с кибернетичните заплахи от Северна Корея и блокиране на укриването на санкции от страна на кибернетичното пространство.

Северна Корея реагира гневно, обвинявайки тримата лидери в заговор за провокации на ядрена война на Корейския полуостров. Лидерът Ким Чен Ун нарече Юн, Байдън и Кишида „шефовете на бандата“ на трите държави.

Юн, цитирайки неуточнени скорошни оценки, каза, че Северна Корея е в най-лошото си състояние икономическо състояние, откакто Ким пое властта в края на 2011 г.

„Севернокорейските власти пилеят оскъдни финансови ресурси за развитието на ядрени и ракетни способности. Следователно трудностите, пред които са изправени севернокорейците в ежедневието им, се влошават и икономиката продължава да регистрира отрицателен растеж“, каза Юн. „При такива обстоятелства, освен ако Северна Корея не спре своето ядрено развитие, нестабилността на режима ще продължи да нараства.“

Северна Корея се опитва да задълбочи сътрудничеството с Китай и Русия , и двамата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които многократно са блокирали опитите на САЩ и други да засилят санкциите на ООН срещу Севера въпреки провеждането на забранени ракетни тестове. Чуждестранни експерти също смятат, че Китай и Русия не са приложили напълно санкциите на ООН срещу Северна Корея.

САЩ. официални лица подозират, че Северна Корея е изпратила артилерийски снаряди и други боеприпаси на Русия за използване във войната срещу Украйна. Миналата седмица Белият дом каза, че Ким и руският президент Владимир Путин са си разменили писма, докато Москва търси от Пхенян повече боеприпаси.

Юн каза, че Китай „изглежда има значителни лостове за влияние“ над Северна Корея, добавяйки, че около 97% от общия обем на външната търговия на Северна Корея миналата година е бил с Китай.

„Това, което наистина има значение, е дали Пекин ще използва своя лост, и ако е така, колко и по какъв начин“, каза Юн.

Юн каза, че Китай трябва да положи „конструктивни усилия за денуклеаризиране на Северна Корея“, ако Северът продължи своето Той каза, че Китай трябва да осъзнае, че ядрената програма на Северна Корея има „отрицателен ефект върху националните интереси на Китай, като наред с други неща допълнително нарушава регионалния ред.“

точният статут на ядрения капацитет на Северна Корея е неясен, като експертите са разделени относно това дали страната притежава функциониращи ракети с ядрени глави. Но повечето са съгласни, че едва ли Ким ще се откаже доброволно от ядрената си програма, гръбнакът на неговото авторитарно управление. Те вярват, че Северна Корея в крайна сметка ще се стреми да използва увеличения си ядрен арсенал, за да спечели облекчаване на санкциите от САЩ. на Южна Корея и репетира окупация на територията на Юга в отговор на лятото Южна Корея-САЩ. военни учения.

„Международната общност трябва ясно да демонстрира, че нейната решимост да спре ядрената програма на Северна Корея е много по-силна от волята на Северна Корея да продължи да я развива“, каза Юн. p>

В Джакарта Юн трябва да присъства на срещата на върха Южна Корея-АСЕАН, срещата на върха АСЕАН плюс три (Южна Корея-Япония-Китай) и срещата на върха на Източна Азия, събиране на индо-тихоокеанските нации, включително САЩ, Китай и Русия.

Юн каза, че съвместното изявление на Южна Корея, САЩ и Япония, издадено след срещата на върха в Кемп Дейвид, ясно подчертава значението, което трите страни придават на АСЕАН и тихоокеанските островни държави, като дават приоритет на сътрудничеството с тях по всякакви други регионални въпроси.

Юн каза, че вижда срещата на върха на Г-20 като възможност Южна Корея да ръководи сътрудничеството на Г-20 за разрешаване на предизвикателствата, пред които е изправено човечеството. Той каза, че Южна Корея ще разшири приноса си за подпомагане на уязвимите от климата страни и ще засили сътрудничеството с международната общност за прехода към чиста енергия.

___

< p class="Ekqk yuUa lqtk eTIW sUzS">Намерете повече AP покритие на Азиатско-тихоокеанския регион на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР