Президентът на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади делегира властта си на

...
Президентът на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади делегира властта си на
Коментари Харесай

Йеменският президент прехвърли правомощията си на президентски съвет

Президентът на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади делегира властта си на президентски съвет и освободи вицепрезидента Али Мохсен Ахмар в ход, целящ да поддържа напъните, ръководени от Организация на обединените нации, за обновяване на договарянията за преустановяване на седемгодишната революция в страната, предава Ройтерс.

Рияд разгласи финансова помощ от 3 милиарда $ за подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление след известието на президента. Мансур Хади прикани за договаряния с хусите, които управляват северната част на страната и се борят с водената от Саудитска Арабия коалиция.

Враждуващите страни в Йемен се споразумяха за двумесечно помирение, което стартира в събота. То е първо от 2016 година насам. Примирието също по този начин облекчи съдружната обсада на региони, държани от хусите, които изместиха държавното управление на Хади от столицата Сана в края на 2014 година
 В Саудитска Арабия се организират диалози за Йемен
В Саудитска Арабия се организират диалози за Йемен

Хусите отхвърлят да участват

" Необратимо упълномощавам на Президентския лидерски съвет цялостните си пълномощия в сходство с конституцията и Инициативата за Персийския залив и нейния изпълнителен механизъм ", сподели Хади, който се намира в Рияд.

Уволненият вицепрезидент Али Мохсен Ахмар, военачалник с ислямистки пристрастия, е ненавиждан от хусите поради военните акции в тяхната северна цитадела и от някои поданици на Юга поради ролята му в гражданската война през 1994 година

Хади пое кормилото на разпадащата се страна преди десетилетие в подсилен от Залива проект за преход след митинги, които смъкнаха президента Али Абдула Салех, който по-късно беше погубен.

Саудитска Арабия, която се стреми да постави завършек на войната в Йемен, прикани новия съвет да договаря с иранските хути под егидата на Организация на обединените нации " за дефинитивно и всеобхватно решение ".

" Това е опит, може би последно изпитание, да се възвърне нещо, наподобяващо единение в границите на алианса срещу хусите. Проблемът е, че не е ясно по какъв начин тези разнообразни човеци, доста от които имат диаметрално противоположни възгледи, могат да работят дружно ", написа в " Туитър " Грегъри Джонсън, някогашен член на експертната група на Организация на обединените нации за Йемен.

Съветът включва водачи на подкрепяни от ОАЕ фракции, в това число Айдарус ал-Зубайди от сепаратисткия Южен временен съвет, който се бори с държавното управление на Хади за надзор над актуалната столица Аден.

Гражданската война в Йемен лиши живота на десетки хиляди, опустоши стопанската система и тласна страната към апетит. Централната банка се раздели на съперничещи си управляващи и обезценяването на местаната валута в следения от държавното управление юг направи главните артикули недостъпни за мнозина.

Саудитска Арабия и ОАЕ ще вложат по 1 милиард $ в Централната банка на Йемен, а кралството ще отпусне спомагателни 1 милиард $ за петролни деривати и развиване, се споделя в изказване в саудитска държавна медия.

Рияд, който също съобщи, че ще даде 300 милиона $ на Организация на обединените нации за помощ. Световната организация през март събра по-малко от една трета от търсените 4,27 милиарда $.

Войната в Йемен е необятно възприемана в района като прокси война сред Саудитска Арабия и Иран . Хусите от своя споделят, че се борят с корупционна система и непозната експанзия. Приппомняме, че петролни уреди на саудистаката компания " Арамко ".
 Разказ за две войни: Йемен и Украйна
Разказ за две войни: Йемен и Украйна

Не може да си затваряме очите за властнически водачи когато външната политика се концентрира върху свобода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР