Президентът на WTA Стив Саймън заяви, че преговаря с властите

...
Президентът на WTA Стив Саймън заяви, че преговаря с властите
Коментари Харесай

Президентът на WTA: Опитваме да се споразумеем с Китай


Президентът на WTA Стив Саймън съобщи, че договаря с управляващите в Китай за възможното връщане на страната в календара на Тура. Миналата година женската тенис асоциация анулира всичките си шампионати в Китай поради мистериозното изгубване на някогашната тенисистка Пен Шуай, която упрекна някогашния вицепрезидент Жан Гаоли в полова насила.

Впоследствие Шуай още веднъж се появи и бе безапелационна пред задграничните медии, че думите ѝ са били разбрани неправилно, както и че от самото начало е била в дома си в Пекин и не е била репресирана по какъвто и да е метод. В същото време Жан Гаоли по този начин и не разяснява отправените към него обвинявания.

Макар решението на WTA да бе приветствано от международната общност, организацията понесе тежки финансови загуби, защото в Китай се организираха няколко шампионата, в това число Финалите, чийто хазаин бе Шънджън. В изявление за The Tennis Podcast обаче Стив Саймън разкри, че съществува възможност страната да се завърне в календара през идващия сезон.

„Все още се опитваме да намерим рационално решение на обстановката. Стараем се да стигнем до съглашение, което да удовлетворява всички страни – WTA, китайското държавно управление и Пен Шуай. Не сме си тръгнали дефинитивно от Китай. Просто сме прекратили краткотрайно активността си там, до момента в който намерим решение на създалата се обстановка. Ще продължим да преговаряме и се надявам, че ще стигнем до съглашение, което ще върне китайските шампионати в календара на WTA през 2023 година Ако успеем да го реализираме, това ще бъде голяма победа за света на тениса“ – разяснява Саймън.

През февруари Пен Шуай бе част от китайската делегация на Зимните олимпийски игри в Пекин. Бившата №1 на двойки даде изявление за френското издание L’Equipe , в което съобщи, че в никакъв случай не е била унизена, както и че сама е изтрила обявата си в обществената мрежа Weibo, в която насочи обвинявания против Жан Гаоли.

„Както ние, по този начин и никоя друга чужедстранна медия или организация не е осъществявала контакт с Пен Шуай след последната ѝ обществена поява по време на Олимпиадата. Винаги съм вярвал, че няма по какъв начин да променим света към по-добро, в случай че просто извръщаме глава и се опитваме да пренебрегваме проблемите. Ние сами би трябвало да създадем смяната. Може да не реализираме безусловно всичко, което желаеме, само че всички се опитваме да намерим решение, което ще ни разреши да се завърнем в Китай и да продължим да оказваме помощ за напредъка на този регион“ – сподели още Саймън.

От Асоциацията към момента не са оповестили календара за последното четиримесечие от годината като се изключи шампионатите от сан WTA 125. Очаква се да има съревнования в Япония и Южна Корея, само че към момента не е ясно кой ще бъде тазгодишният хазаин на Финалите, които предишния сезон се организираха в Гуадалахара.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР