Президентът на Венецуела Николас Мадуро положи вчера клетва за нов

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро положи вчера клетва за нов
Коментари Харесай

Какво не е наред с венецуелската икономика?

Президентът на Венецуела Николас Мадуро постави през вчерашния ден клетва за нов шестгодишен мандат като президент на страната на фона на интернационалните апели да се отдръпна и да върне демократичното ръководство в страна, страдаща от невиждан стопански срив.

Мадуро съобщи, че ще направи поврат в стопанската система на страната, за чието строполясване упреква американските наказания. Малки специалисти обаче съзират признаци политиката му да избави в миналото богатата страна от ОПЕК. Инфлацията се покачва, вътрешните политически разделения се задълбочават, а милиони венецуелци са напуснали страната.

Асошиейтед прес се стопира на съществени моменти от икономическата и политическата рецесия във Венецуела.

Какво не е наред с стопанската система?

Венецуела има най-големите ресурси от нефт в света, само че производството на недопечен нефт продължава да се срутва. Природното й благосъстояние в миналото я направи една от най-богатите латиноамерикански страни с рандеман от 3,5 милиона барела недопечен нефт на ден, само че някогашният президент Уго Чавес пое властта и стартира социалистическата гражданска война. Петролът бе главният източник на твърда валута и в исторически проект водачите на страната не развиваха други браншове на стопанската система. Сега добивът на нефт е понижен до по-малко от една трета от историческите си максимуми и критиците упрекват за това с години ширещата се корупция и неприятното ръководство на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA).

Какво се случва с инфлацията?

Венецуелската стопанска система през 2019 година ще продължи да се свива и инфлацията ще се увеличи неимоверно до зашеметяващите 23 милиона %. Това предвижда някогашният началник на службата за стопански и финансови съвещания към Националното заседание на Венецуела, който в този момент е основен икономист в нюйоркската консултантска компания Торино кепитъл (Torino Capital) Франсиско Родригес. Случващото се е резултат от ниските цени на петрола наред с намаляването на производството, възходящата финансoвa изолираност на страната, годините на ценови и валутен надзор и големите държавни разноски в поддръжка на сриващата се локална валута. Много венецуелци изпитват усложнения да си набират храна и артикули от първа нужда. В момента минималната заплата е по-малко от 5 $ на месец и продължава да се намалява.

Какъв е политическият проспект?

Николас Мадуро сполучливо резервира властта си поради разединената съпротива. Наследникът на умрелия Чавес завоюва втори мандат на президентските избори през май, като мнозина в интернационалната общественост отхвърлиха да одобряват изборната победа, определяйки я като имитация. Правителството на Мадуро хвърли в пандиза или изпрати в заточение най-популярните опозиционни водачи. Един от тях, Леополдо Лопес, остава под домакински арест и съперниците на държавното управление го дефинират като политически пандизчия.

В интернационален проект Съединени американски щати и коалиция от 10 латиноамерикански страни не одобриха държавното управление на Мадуро. Левите съдружници като Куба и Боливия обаче го поддържаха, а също така венецуелският президент задълбочава икономическите и политическите връзки с Русия, Китай и Турция.

Какъв е отговорът на венецуелците?

Близо 2,3 милиона венецуелци са избягали през последните две години поради хиперинфлацията, неналичието на хранителни артикули и медикаменти, съгласно Организация на обединените нации. Повечето са имигрирали в прилежащите Колумбия, Бразилия, Перу и Еквадор. Лидерите на тези страни настояват, че мъчно се оправят с притока. Много от имигрантите идват заболели и гладни и се нуждаят от медицински грижи.

(БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР