Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви снощи победа в "електрическата

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви снощи победа в "електрическата
Коментари Харесай

Николас Мадуро обяви победа в „електрическата война“

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи нощес победа в "електрическата война ", провокирана съгласно него от Пентагона и заяви, че е основана "президентска следствена комисия ", за която ще изиска помощ от Русия, Китай и Иран, съобщи Агенция Франс Прес. "Обявявам победа в електрическата война ", съобщи Мадуро на съвещание с министрите, излъчено по малкия екран.

Венецуела е в плен от предишния четвъртък на най-тежката рецесия в електроснабдяването, парализирала превоза, връзките, търговията и бита на популацията.

Електроснабдяването е съвсем възобновено в Каракас и в множеството щати съгласно държавното управление, само че не и в провинцията.

От началото на рецесията Мадуро упреква Съединени американски щати и опозицията, че са направили "кибернетична офанзива " против основната електроцентрала. "Имаме доказателства, че хакерската атака е водена от Хюстън и Чикаго в Съединени американски щати и е поръчана от Пентагона ", съобщи Мадуро. "Ще желая помощ от Организация на обединените нации, Китай, Русия, Иран и Куба - страни с огромен опит в хакерските атаки ", продължи той. "Ще разкрием каква е била офанзивата, кой я е направил и с каква цел ", добави Мадуро, представен от Агенция Франс Прес.

Междувременно журналистът и правозащитник Луис Карлос Диас, който бе арестуван по съмнение за бойкот на електроенергийната мрежа от венецуелското разузнаване, бе освободен нощес в Каракас, съобщи Агенция Франс Прес. Луис Карлос Диас бе задържан в понеделник и жилището му бе обискирано в продължение на два часа, заяви фамилията му. Агенти на разузнаването са иззели компютри, корав диск, мобилни телефони и пари, посочи Националният профсъюз на работещите в медиите.

Диас, който е доста прочут във Венецуела, бе упрекнат от държавното управление за повредата в електроснабдяването, обхванала Венецуела от четвъртък. Конкретните обвинявания против Диас обаче не бяха оповестени обществено. Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет, Комитетът за отбрана на публицистите и опозиционният водач Хуан Гуайдо показаха дълбока паника от задържането на Луис Карлос Диас. Той има венецуелско и испанско поданство и работи за радио Унион в Каракас.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР