Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви план за създаване на

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви план за създаване на
Коментари Харесай

Венецуела създава собствена криптовалута, за да се бори с икономическата криза

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи проект за основаване на венецуелска криптовалута, с цел да се бори против икономическата рецесия в страната, оповестява Би Би Си.

Новата валута ще се споделя „ петро “ и ще бъде подкрепена от запасите на нефт, природен газ, злато и диаманти, с които разполага страната.

Икономиката на Венецуела понесе сериозен удар от спада на приходите от продажбата на нефт и обезценяването на боливара, националната валута на страната.  

От месеци президентът Мадуро търси способи да се опълчи на американските наказания, които той разказва като „ финансова блокда “

В изказване по малкия екран Мадуро съобщи, че новата криптовалута ще разреши на страната да „ напредва по въпросите на паричния суверенитет, да реализира финансови транзакции и да преодолее финансовата обсада. “

Депутатите от опозицията, обаче не виждат бъдеще в плана. Те настояха, че препоръчаната валута ще се нуждае от поддръжката на Конгреса, а някои показаха подозрение, че това ще се случи.

Президентът не оповести елементи за това по какъв начин и по кое време новата валута ще бъде пусната в послание. 

Доларът на черния пазар в петък се котираше за 103 хиляди боливара. За съпоставяне в края на юли, курсът беше 10 хиляди боливара. Според Международният валутен фонд, стопанската система на страната се е свила с още 12% тази година, а годишната инфлация за 2018 година юе се увеличи с над 2 300%.

Венецуела дължи на външните кредитори към 140 милиарда $ (103 милиарда паунда). Икономистите допускат, че президентът Мадуро ще се опита да преструктурира дълга на страната, като го изплати с новата валута петрос. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР